Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

Magyar amerikai bank

Egy előkelő magyar amerikai szindikátus egy az amerikai viszonyokhoz képest tekintélyes alaptőkével bankot akar alapítani.
A létesitendő pénzintézet a magyar exportőröket ama törekvésükben óhajtja támogatni, hogy piacot nyissanak azoknak a fogyasztási cikkeknek, amelyek Amerikába nagyon exportképesek, mint például magyar pipadohány (még 100 százalék vámmal is), paszuly, paprika, mindenféle különleges rövidáru.

Lehetővé akarja tenni azt is, hogy azokat a cikkeket, amelyeket eddig Németország közvetitésével főleg Hamburgon át Magyarországba szállítottak, magyar kikötőn át szállitsa.

Pénzügyi tekintetben is szolgálatot akar tenni az amerikai magyaroknak, mert a bankszakmához tartozó mindenféle ügylettel kiván foglalkozni és a magyar értékeket, nevezetesen a magyar járadékot az amerikai piacon bevezetni, elhelyezni.

A banknak célja nemkülönben a Magyarországból, Horvátországból és a Balkán-államokból Amerikába kivándorolt embereknek pénzforgalmát közvetíteni, s a visszavándorlók pénzét Európába átutalni. Tehát ugyanaz az ügyköre lesz, mint kisebb mértékben a newyorki német társaságnak.

A bank részvénytársaság formájában alakul egy millió dollár alaptőkével.
Az alapitók élén a Magyar általános hitelbank és Ladenburg Kahlmann newyorki cég állanak. Az alaptőke egy részéből tartalékalapot alkotnak. Németországban a Bleichröder S. bankcégnél lehet részvényt jegyezni.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Szindikátus
Szabóné Fricska Anna

A szindikátus a monopóliumok egyik szervezeti típusa.

 

A szindikátust alkotó vállalatok közös irányítást hoznak létre az együttműködést érintő területen, ám jogi önállóságukat megtartják. Az ideiglenes szövetség vonatkozhat a beszerzési és az eladási árak megállapítására, a termelés szabályozására.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98