Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

Kossuth Lajos szobra Békés-Csabán


KOSSUTH LAJOSNAK szobrát szeptember 19-én leplezték le Békés-Csabán. Hányadik szobra ez már a nagy hazafinak? Nem számitjuk és nem keressük.

 

Egyszerűen megállapítjuk azt a tényt, hogy mióta a magyar nép előbukkant az ismeretlenség ősi homályából, összes nagyjainak együttvéve se emelt annyi szobrot, mint Kossuth Lajosnak egymagának.


A mai nemzetnek – beleértve mi magunkat is – nem rajonganak annyira a szobrokért, mint a görögök. Hellasnak nem volt valamirevaló városa, mely ne ékeskedett volna egynehány isten, félisten vagy hős márványba vésett alakjával.

 

A szobortól nem követeltek mást, csak azt, hogy szép legyen. Ma nem a szépet örökiti meg a művész, hanem egy-egy embert, a ki életével s tetteivel tette magát érdemessé a köztiszteletre.

 

Nem Apollónak emelünk szobrot, a férfiúi szépség megtestesítőjének, nem is Andrássy Gyula grófnak, a ki miniszter volt, s érdemeket szerzett a haza szolgálatában, vagy Pasteurnak, a ki felfedezte a veszettség elleni szérumot.

 

És az érdemes emberek tiszteletére emelt ezen emlékjelek is újabb keletűek. Az egész középkoron át ritkaságszámba mentek az egész nyugaton. Nálunk nem kevésbbé. Tudjuk, hogy volt nehány szobrunk, minő Szent Lászlóé Nagyváradon, de tudjuk azt is, hogy ezer év alatt se állítottak fel annyit, a mennyit most egy emberöltő alatt.


Azt lehetne tehát mondani, hogy Kossuthnak azért emel oly sok helyütt emléket a magyar, mert arra a korra esett halálának ideje, mikor a szobrászat művei iránt élénk az érdeklődés. De ez a jelenségnek csak egyik oka. Deák csak kevéssel halt meg előbb, s alig egy-két helyen örökítették meg emlékezetét.

 

Sőt a többi nemzetek történetében is hiába keressük hasonló kegyeletnek megnyilatkozásait. Bismarckot dicsőitette, majnem istenítette a német nép, a mig élt. Neki sincs annyi szobra, mint Kossuth Lajosnak.

 

Pedig a német nemzet nagy, számos és gazdag, a magyar kicsiny, kevés lélekből álló és szegény. S Bismarck elérte a czélt, melyet maga elé tűzött: egységessé tette a német nemzetet. Kossuth pedig nem tudta megvalósítani ideáljait, nem tudta függetlenné tenni nemzetét.


De a sziveket jobban meg tudta hódítani, mint bárki más. Nemzete lelkéhez jobban hozzáférkőzött, megtöltötte azt ideális tartalommal. Mert ideálisabb karakter volt ő maga is. A nemzet minden erénye meg volt benne, s noha egészen felolvadt nemzetében, meg tudta magát óvni annak hibáitól.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az Andrássy-úti rablógyilkos harmadik tettesét keresik Az Andrássy-úti rablógyilkos harmadik tettesét keresik
Az Andrássy úti rablógyilkosság ügyében, melyről a Hétfői Napló adott...
A vakbélről,  a ló vakbele A vakbélről, a ló vakbele
Az egyes állatfajok közül a ló vakbele (1. az 1. képen) a többiével...
Komáromi regatta Komáromi regatta
A Magyar Evezős-Egyesületek Országos Szövetsége vasárnap délután...
Balogh Géza szinészt, Fugger herceg autójának tolvaját, aki az autók mániákusa, vasárnap elmegyógyintézetbe vitték Balogh Géza szinészt, Fugger herceg autójának tolvaját, aki az autók...
Vasárnap délben a főkapitányságról a mentők az angyalföldi tébolydába...
Schlosser emlékplakett Schlosser emlékplakett
Tarján Oszkár ötvösművész által görögmárványból és bronzból készített...
Tizperces telefonbeszélgetés az elparentált Bajor Gizivel Tizperces telefonbeszélgetés az elparentált Bajor Gizivel
Vasárnap este egy fiatalember keresett föl a szerkesztőségben,...
Ötszázezer textilmunkást zárnak ki a lancashirei szövőgyárak Ötszázezer textilmunkást zárnak ki a lancashirei szövőgyárak
Sir Horace Wilson, a munkaügyi miniszter parlamenti titkára...
Olajfestmények átvilágítása Röntgen-sugarakkal 1 Olajfestmények átvilágítása Röntgen-sugarakkal 1
Ha valamely testet Röntgen-sugarakkal átvilágítunk, közvetlenül a...
Rákóczi-ünnepek Rákóczi-ünnepek
Rákóczi-ünnepeket rendeznek most az ország különböző részeiben. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98