Dtum
Login with Facebookk
1906 | Augusztus

A herczegprímás és az aratósztrájkok

Vaszary Kolos biboros-herczegprímás körrendeletben hivta fel egyházkerülete papságát, hogy igyekezzenek az izgatók bujtogatásaival szemben felvilágosítani, egyszersmind a munkaadókat a munkássággal való méltányos bánásmódra felhivni.


A munkás tisztességes megélhetésének a biztosítása – mondja a herczegprímás – jólétének fokról-fokra, a lehetőség határai között való előmozdítása érdeke nemcsak a munkásoknak, hanem maguknak a birtokosoknak is. A roszul fizetett, a mindennapi megélhetésért küzdő és elégületlen munkás rosz és megbizhatatlan munkaerő.


A napról napra gyatra életviszonyok között tengődő munkásnak milyen az életereje?
Távolról sem olyan, hogy az az újkori mezőgazdasági termelésnek hathatós tényezője lehessen. A tisztességes bér megadása azonban nem elegendő. A munkások kötelességérzetét, a fennálló társadalmi rendhez és intézményekhez való ragaszkodását meg kell szikárdítani és biztosítani kell, de ez csak úgy lehetséges, hogy ha a munkásoknak nemcsak alkalmazói és bérfizetői, hanem egyúttal tanácsadói, jóakarói, ha kell, vezetői vagyunk.

A munkásokat a szocziáldemokrata izgatóktól meg kell szabadítani, a kinek nincsen hazája, vallása és istene, az ne lehessen vezére munkásainknak. A munkáskérdés megoldásának előfeltétele – mondja végül az egyházfejedelem – a szoczialis intézményeknek törvényhozási és társadalmi úton leendő életbeléptetése.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98