Dtum
Login with Facebookk
1906 | Augusztus

Friss jog és romlott étel

Friss jog és romlott étel. A feminizmusnak Európában a legerősebb vára Dánia. Sehol a kontinens más országában a nő annyi politikai jogot ki nem vívott, mint ebben az országban, a hol községi választói joga révén látható, nyilt szerepe van a közdolgok intézésében is. Láthatatlan szerepük ezen a téren van az asszonyoknak más országokban is.

 

Dánia tehát a feminista mozgalomban, eredmény dolgában, elől halad. Ő adja a *fölszabadítandó* asszonyokért folyó küzdelem legaligisabb harczosait is.

 

Dánia fővárosában, Kopenhágában a minap nőkongreszszus volt. A résztvevők számát tekintve a legnagyobb, a mit idáig tartottak. Népesebb annál is, a mely ezelőtt három esztendővel Londonban ülésezett.

 

A kongresszus nem érdekes, a melyen csupa eszes és lelkes asszony van jelen? A kongreszszus mozgalmas volt. Melyik kongresszus lehetne nem mozgalmas, a hol néhány száz asszony jelenik meg, tele sérelmekkel, panaszokkal és ideákkal?

 

Nagyon sokat foglalkoztak Magyarországgal is, a melyről konstatálták, hogy ott a nő helyzete alapos tanulmányozást és tengernyi javítást igényel.

 

De mind e sok általános érdekesség mellett volt a kopenhágai kongresszusnak két egészen specziális érdekessége. Az egyik érdekesség az volt, hogy a tanácskozási időt, tekintettel a szónokok tömeges jelentkezésére teljes három nappal meg kellett hosszabbítani.

 

A másik példa nélkül való érdekesség pedig az volt, hogy daczára az ülésszak meghosszabbításának, minden lakoma, ebéd és vacsora, a mit a kongresszus tiszteletére adtak, elromlott.

 

A tanácskozások úgy elnyúltak, hogy minden étel tönkre ment: megkozmásodott, megégett, ehetetlenné vált. Szép szónoklatok, gyönyörű rezolucziók és megkozmásodott ebédek, az embernek nem kell szimbolistának lennie hogy ebben valami szimbólumot ne érezzen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98