Dtum
Login with Facebookk
1906 | Augusztus

Az orosz kormány programmja

Stolypin orosz miniszterelnök a Reuter-ügynökség útján részletesen kifejti programmját és terveit a jövőre nézve: A dumát illetőleg azt mondja, hogy nem igaz, hogy annak feloszlatásával államcsinyt követtek el. Semmi olyan dolog nem történt, a mit az alkotmánynyal minden tekintetben ösze ne lehetne egyeztetni. A czárnak meg van az a hatalma, hogy a dumát feloszlassa és nem is volt más választása, mert a duma haldokló test volt és könyörtelenebb dolgot nem is lehetett vele cselekedni, mint hogy exisztencziájának véget vetettek.

 

A duma bezárása elkerülhetetlen volt, ha azt akarjuk, hogy a czár autoritását Oroszországban egyáltalán még továbbra is elismerjék. A kadetpártban sok a dilettáns doktriner, kiknek sem eszméik, sem politikai nézeteik nincsenek és politikailag egyáltalán nagyon jelentelenek. Különbséget kell tenni a párt komoly elemei és azok között, kiknek nem volt más czéljuk, csak az, hogy a czár kormányát lealacosnyítsák. A kadetpárt e részének a törekvései nagyon veszedelmesek.

 

A jelenlegi helyzetben a czár és tanácsadói három út között választhattak:
1. A reakczió;
2. közömbösség minden forradalommal való fenyegetéssel szemben;
3. erélyes kézzel keresztülvitt reformok.


A czár a harmadik utat választotta és most erre léptünk. A reakcziót egyáltalán nem kivánja a czár, de mielőtt a stabil jövő alapját megvethetnők, a forradalmat kell leverni. Bizunk az orosz nép hazafiságában és a polgároknak együttérzésben s reméljük, hogy a czár manifesztuma támogatva a szabadelvű irányban tett erőfeszitések látható jelei által, a politikai válság véget ér. A hogy a dolgok e pillanatban állnak a kiutasítások és közigazgatási rendszabályok elkerülhetetlenek. A volt duma tagjait nem fogják letartóztatni azért, mert a manifesztumot aláirták. Semminek sem örvendenék jobban, mintha őket most letartóztatnák, de a manifesztum olyan operettszerű, hogy még kritikára sem alkalmas, ha azonban a duma tagjai, kik most hazautaztak, lakóhelyeiken vagy máshol Oroszország területén agitálni akarnának, azonnal le fogják őket tartóztatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98