Dtum
Login with Facebookk
1905 | November

A czár manifesztuma

A czár október 30-ikán a következő manifesztumot intézte az orosz nemzethez:  Mi, II. Miklós, Isten kegyelméből minden oroszok czárja, Lengyelország czárja, Finnország nagyfejedelme, stb. tudatjuk minden alattvalónkkal a következőket: Fővárosainkban és számos más helyen kiütött zavargások és mozgalmak mély fájdalommal töltik el szivünket. Az uralkodó jóléte választhatatlanul egybeforrott népe jólétével és a nép fájdalma egyszersmind uralkodójának fájdalma. A mostani mozgalom nemzeti bomlással és integritásának és egységének megsértésével fenyegeti birodalmunkat.

 

Uralkodói missziónk azt a fenkölt kötelezettséget rója ránk, hogy egész tudásunkkal, hatalmunkkal és erőnkkel azon legyünk, hogy az államra nézve veszedelmes mozgalom megszüntetését minden erővel siettessük. A midőn utasítottuk az illető hatóságokat, hogy a rendzavarás, kihágás és erőszakoság jelenségeinek megszűntetésére és a föladata után járó békés lakosságnak megvédelmezésére tegyék meg a kellő intézkedéseket, szükségesnek tartottuk, hogy a közélet megnyugtatására irányzott intézkedések sikere érdekében egységes irányt adjunk a legfőbb kormányhatóságok működésének.

 

Mindezeknél fogva kötelességévé teszszük kormányunknak, hogy megmásíthatatlan akaratunkat a következő módon teljesítse: 1. A lakosságnak megadandók a polgári jogok megdönthetetlen alapjai, a melyek a vallás és szólásszabadság igazi sérthetetlenségén, az egyesülési és gyülekezési szabadságon nyugszanak.

2. Az elrendelt birodalmi dumaválasztások megszakítása nélkül, a mennyire a duma egybehívásáig rendelkezésre álló idő megengedi, mindama néposztályok, a melyek a választási jogból ez idő szerint teljesen ki vannak zárva, a duma törvényhozásán való részvételre följogosítandók. Az általános választójog életbeléptetéseinek föltételeit az új törvényhozótestület fogja meghatározni.

 

3. Megdönthetetlen alapelv legyen az, hogy a birodalmi duma hozzájárulása nélkül törvény érvényre nem léphet és hogy a nép választottjainak megadassék a lehetőség arra, hogy az általuk kinevezett hatóságok eljárásának törvényességét akadálytalanul ellenőrizhessék. Oroszország minden hű fiához fordulunk most és azt kivánjuk tőlük, hogy emlékezzenek meg a haza iránt tartozó kötelességeikről, működjenek közre az ez idő szerint való hallatlan csendzavarások megszüntetésében és összes erőiket velünk egyetemben szenteljék a csend és a béke ujbóli helyreállításának. Kelt Péterhofban, 1905. évi október 17/30. uralkodásunk 11-ik évében. Miklós.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szarvatlan szarvasmarhák Szarvatlan szarvasmarhák
Az életrevaló amerikaiak nemcsak az iparnak járnak messze a vén...
Rablógyilkosság a Zugligetben Rablógyilkosság a Zugligetben
Szombaton délután a Zugligetben rablógyilkos merénylet történt....
Fatális tévedés Fatális tévedés
A brüsszeli esküdtszék tudvalevőleg fölmentette Sipido 16 éves...
Az orosz balti flotta útja Az orosz balti flotta útja
Napról-napra várták, hogy bekövetkezik a nagy tengeri ütközet...
Két véres apróság Két véres apróság
A mult héten pénteken vakmerő gyilkosság történt a fővárosban. Künn a...
Levél Erdélyből Levél Erdélyből
Az okos és figyelmes véletlen úgy rendezte, hogy az éjszaka óráiban...
Hídvéghy nyerte a korcsolyázó versenyt Hídvéghy nyerte a korcsolyázó versenyt
A Budapesti Korcsolyázó Egylet kedden reggel jól sikerült viadalt...
Szlovenszkó maratoni bajnoksága Szlovenszkó maratoni bajnoksága
Öt magyar atléta utazott a kassaiak tegnapi maratoni versenyére, hogy...
Miért nem vesznek részt Szekrényessyék a Főiskolai Világbajnokságon? Miért nem vesznek részt Szekrényessyék a Főiskolai...
A legészakibb norvég városban, Trondjem-ben rendezik meg a főiskolai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98