Dtum
Login with Facebookk
1906 | Augusztus

Egy oláh népvezér halála

Nyolczvanhat évvel a vállán, kórházi ágyon, meghalt egy aggastyán, a ki egy emberöltő életével ezelőtt nehány hónap alatt borzalmasan maradandó nevet szerzett magának. Olyan herosztrátesi munkával, a minő Nagy-Enyed fölégetése, lakóinak lemészárlása volt 1849-ben, nem igen szokás dicsekedni, pedig Axentye Szevér hosszú életében ez volt a legnagyobb tett. Vérei is szégyenlik vandalizmusát, a melyben fajgyűlölet és zsákmányvágy vezette.

 

Oláh ember irta róla, hogy Axentyének nem volt sem politikai czélja, sem politikai eszméje, hogy fajának többet szerezzen az 1848. és 1849. évi testvérháború alatt, mint a többi tribűn összesen. Műveltségét is igen kevésre taksálják, írni alig tudott, nem hogy katonatanulmányokat tett volna, a mivel a szabadságharcz lezajlása után a bécsi udvarhoz tett jelentésben dicsekedett. Az idő s a körülmények juttatták szerephez. Ha közbe nem jő a szabadságharcz, ha a bécsi politika a nemzetiségeket föl nem fegyverzi a magyar ellen, neve aligha kerül valaha a nyilvánosság elé.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Sever, Axente
Lóczy István

Axente Sever román népvezér

Az 1848-49-es magyar szabadságharcnak sajnos tragikus következményei voltak a magyar és a román nép együttélésére nézve. Ismeretes, hogy Erdély román lakossága sokszor ellenségesen viselkedett a magyar hatalommal szemben, és féltette saját, szintén ekkor formálódó nemzeti értékeit. Növelték a konfliktust egyes politikai vezetők vagy katonai parancsnokok, akik meggondolatlan döntéseikkel, erőszakos fellépésükkel súlyos ellenségeskedéseket idéztek elő. A románság részéről számottevő fegyveres ellenállás alakult ki az Érchegységben és környékén, ahol a hegyvidéken szétszórtan élő parasztság valóságos gerillaháborút kezdett a magyar csapatokkal szemben. A szabadcsapatok ellen a honvédek nem tudtak eredményesen küzdeni – ahogy általában más hadseregeknek is nehézségeket okozott ez a fajta harcmodor a történelemben, gondoljunk csak Napoleon diadalmas seregének spanyolországi kudarcára, a francia forradalomban a Vendée ellenállására, vagy akár Tito partizánjaira.


Ezeket a román szabadcsapatokat vezette Avram Iancu és Axente Sever. Jogosnak ítélt követeléseik védelmében engesztelhetetlen harcot vívtak a magyar csapatokkal, közigazgatással szemben, és számos különösen kegyetlen akciót vezettek a környék magyar települései ellen. A vidék magyar lakossága ezeknek a gyilkos támadásoknak a során pusztult vagy menekült el olyan mértékben, hogy végérvényesen kisebbségbe került.


A szabadságharc utolsó mozzanatainak sorában ugyan lérejött egy megegyezés a magyar politikai vezetés és az erdélyi románság között, de a harcok kimenetelén ez már nem változtatott, és a két szembenálló fél már nem tudott igazi békét kötni. Avram Iancu, aki a magyarok elleni érdemeiért nem kapta meg Bécstől a remélt jutalmat, idővel megőrült és elborult elmével járta a hegyeket – annyira beszámíthatatlanná vált, hogy már az osztrák titkosrendőrség sem foglalkozott vele. Korábbi társa, Axente Sever pedig, mint látjuk, békésen megöregedett.
Egyedül a két nép közötti problémák, a lezáratlan múltból eredő ellenséges érzelmek maradtak a régiek.

Részlet egy Axente Severről szóló értékelésből 1906-ból:

Axentye jelentését olvasva, az ember azt hinné, hogy rendes hadsereget vezet s azzal rendes csatákat viv, holott fegyvertelen, szedett-vedett csapata a rendes katonaság első puskalövésére rendszerint szétrebbent. Nagy-Enyed pusztulása is, a mely teljesen leégett s a melynek lakói mind egy szálig legyilkoltattak, igen ártatlan dolog az ő előadásában. Egy őrjárat által csak azt akarta megtudni, hogy magyar csapatok érkeztek-e városba? Megtudta, hogy nem érkeztek, de hogy várják őket, azt is megtudta abból, hogy a bátrabb emberek Kossuth-kalapot és unió-kokárdát viseltek. A borzalmas éjszakát a következőkben adja elő: „Esti nyolcz óra tájban (1848. január 8-án) egyik szolgálattevő emberem Enyed irányában tüzet látott, Skálka Simon tribunt százötven vadászsszal Enyedre küldtem, hogy a tűz okáról nekem biztos hirt hozzon s egyuttal alármot verettem.

Skálka jelentette, hogy a Torda felől Enyedre menekült emberek a házakból s a kertek mögül embereimre lőttek, a kik aztán őket üldözőbe vévén, egy szalmakazalnak s három kunyhónak tüzet adtak. Visszaküldtem Skalkát a városba, hogy minden fölhasználásával a tüzet oltsa s bűnösöket fogja el. Egyúttal Lossenaut is, a ki csapatával Bocsárdon volt, értesítettem s katonasegítséget kértem a veszély elháritására. Az ezredes ur azt felelte, hogy egy katonát sem adhat, hogy maradjak Csombordon. Éjfél táján Nagy-Enyed minden oldaláról lángban állott s tribunjaim értesítettek, hogy ők nem képesek a borzasztó elemet megfékezni.”

Nincs miért terjedelmes jelentésével tovább foglalkoznunk, minthogy ferdítés és hazugság az egész. Érdemeit akarta tóditani a bécsi kormánynál, nagy jutalomra számított, de csak lovag-keresztet és sovány kegydijat kapott. Egészen más volt Janku. Ő magának nem kívánt semmit, de várta, hogy az oláh nép kivánságait teljesítsék. A midőn reményében csalódott, nem fogadta el a kitüntetést s nem fogadott el kegydijat sem. Janku reményeiben csalódott. Axentye önző számításában. Jankut megtébolyította csalódása s élete husz utolsó esztendejében öntudatlanul hordozta keresztjét; Axentye még egy emberéletet élt le azután, hihetően nyugodt lelkiismerettle. 1850-ben Erdély katonakormányzója, mert fegyvert s hadiszekereket rejtegetett, két hónapi hadifogságra itélte, de aztán korábbi érdemeiért elengedte a fogság leülését. A Bach-korszak alatt viselt Gyulafehérváron holmi kisebb hivatalt is. Az ujabb oláh nemzetiségi mozgalmakban, a melyek 1860 után támadtak, már nem vett részt.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98