Dtum
Login with Facebookk
1906 | December

Kossuth Ferencz körlevele

Deczember 13-án Kossuth Ferencz, a függetlenségi párt elnöke, több koaliczió-ellenes lap közlése szerint, az alábbi bizalmas tartalmú levelet küldötte a párt tagjainak:


Tisztelt barátom!
Elkerülhetetlenül szükséges, hogy kerületedben előmozdítsad pártunk állandó szervezetének fentartását és hogy a megyédbeli többi függetlenségi képviselővel hozzájáruljál a megyei függetlenségi párt szervezetének fentartásához és terjesztéséhez. Ha kerületedben vagy megyédben illetéktelen beavatkozások történnek a függetlenségi párt érvényesülésével szemben, légy szives ezekről a párt központi elnökségét (illetve engemet) értesíteni. Mert a függetlenségi párt lévén most a képviselőház többsége, melyre a kormány szükségszerűleg támaszkodik, a kormány semmi esetre sem helyeselheti, ha a perifériákon egyes közegei a kormányt támogató többség ellen cselekszenek. Egyébiránt a belügyminiszter pártatlanságra intette a kormány közegeit és e pártatlanság képezi az illetők kötelességét.


Legerősebben kell neked és egész megyéd függetlenségi pártjának odahatni, hogy a törvényhatósági választásoknál a függetlenségi párt függetlenségi jelölteket állítson s ezeket válaszsza meg bizottsági tagoknak; e czél elérhetésére közre kell működni az illető megye összes függetlenségi képviselőinek, helybeli elnökeinek és pártközegeinek és közre kell működni a szomszédos megyéknek is úgy, hogy szűnjék meg a viszásság, hogy függetlenségi megyék és városok bizottságainak többsége más párthoz tartozó legyen. Légy szives saját kerületedre nézve mennél előbb beküldeni nékem, mint elnöknek a kerületedben létező függetlenségi körök névsorát és lakczímét, tovább a kerületben szervezett pártunk tisztikarának névsorát és lakczímét. Elnökileg kérlek és elvárom, hogy a fentebbieknek eleget tész.
Tisztelő barátod
Kossuth elnök


Ez a körlevél, a melyben a függetlenségi párt elnöke szervezkedésre hivta föl a pártot, érthetetlen nagy idegességet keltett a koaliczióhoz tartozó 67-es pártok körében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98