Dtum
Login with Facebookk
1906 | Január

Tanácskozás a marokkói reformokról

Lassanként kidomborodnak azok az ütköző pontok, a melyekben hajótörést szenvedhet az Algezirasban a marokkói reformokról tanácskozó nemzetközi konferenczia. Egyre világosabban kitünik, hogy a német diplomáczia Marokkót használja faltörtő kosnak a franczia törekvésekkel szemben.

 

Ezeknek az volt eredetileg a végső czéljuk, hogy Marokkót franczia fönhatóság alá állitsák azzal a programmal, hogy Francziaország ujjászervezi a marokkói közigazgatást, hadsereget, rendőrséget, állami háztartást és szabályozza az ország kereskedelmi forgalmát. Mindebből egyelőre csak annyi valósult volna meg, hogy Francziaország a közbiztonság helyreállítására rendőrséget szervez, a marokkói kikötők kezelését kezébe veszi és a franczia tőke állami bankot állít Tangerben. A fracnzia-német egyezség azután ebbe a borba is sok vizet öntött.

 

Hanem azért Francziaország még most is azon állásponton van, hogy a rendőrség szervezésére adandó megbizás egyedül őt illeti meg. Marokkó képviselői az algezirasi konferenczián a legélesebben tiltakoznak minden olyan kisérlet ellen, a mely a franczia tervekből bármit is megvalósítana. Különösen bármely idegen hatalmasság által szervezendő rendőrségről hallani sem akarnak. Az ő programmjuk im ez: A szultán szuverénitása és birodalmának integritása föltétlenül megóvandó. E mellett a szultán és kormánya elismerik, hogy Marokkó reformokra szorul és köszönettel fogadják, ha a konferenczia erre vonatkozólag tervezetet dolgoz ki.

 

A reformok megvalósítása azonban kizárolagosan a szultán gondja, a ki a munka végrehajtására európai szakembereket fog szerződtetni. Ez a programm meglepően hasonlít a marokkói kérdésben német részről eddig hangoztatott nézetekkel. Fölöttébb érdekes kérdés és ezen fordul meg a konferenczia sorsa, hogy Francziaország miképen fog megalkudni ezzel a „marokkói” programmal.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Marokkó
Lóczy István

Marokkó a középkortól fogva az arab világ része. Az arab uralkodó dinasztiák valamint a területen élő törzsek állandó viszálya folytán az állam meggyengült, és amikor az Ibériai-félszigetet a spanyol és a portugál királyság visszahódította az araboktól, ez a két korabeli nagyhatalom területeket és jelentős befolyást szerzett Marokkóban is. Ettől kezdve a marokkói uralkodók változó sikerrel küzdöttek az európai hatalmak ellen, amelyek egyre több területen avatkoztak be az ország ügyeibe, védnökökként és támogatókként lépve fel.

 

A 19. század során Marokkó kénytelen a szabad kereskedelmet engedélyezni több európai országnak is. Az országot a gyarmati sorstól lényegében csak az tartja távol, hogy az európai államok egymást tartják sakkban. 1904-ben azonban az angol - francia gyarmatügyi egyezményben az angolok Marokkóval kapcsolatban elismerték a francia igényeket, és ezzel tulajdonképpen a gyarmatosítást. Ez azonban soknak bizonyult az angol – francia világhatalmat amúgy is féltékenyen szemlélő Németország számára, és Vilmos császár Marokkóba látogatott, hogy biztosítsa az országot és népét Németország jóindulatáról és pártfogásáról. A német befolyás növelésének kísérlete váltja ki azokat a konfliktusokat, amelyeket ma az első marokkói válság néven tartunk számon.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A marokkói szultán kíséretével A marokkói pénzügyminisztérium Marokkó, vásártér Tangerben A marokkói szultán kerékpárjával Marokkó, Fez erődítményei
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98