Dtum
Login with Facebookk
1906 | Július

Az orosz forradalom

Pétervárott ismét 80 embert és négy tisztet száműztek a Preobrasenyszky-ezred 1. zászlóaljából és pedig a Moszkva-Rybinsk vasut egyik kis állomására, Futoriába. Az eddig száműzött tisztek a következők: Trubetzkoi Sándor herczeg zászlóaljparancsnok és szárnysegéde, Mausurov százados, Michailov ezredes, Staritzki százados, Obolenszky Sándor herczeg, a ki annak idején Vilmos császár mellé volt beosztva, Schomanski zászlósegédtiszt és Priklovszky, Dehn és Jessaulov hadnagyok. Az I. zászlóalj törlése a gárdából nagyon lesujtó hatással volt a felsőbb katonai körökre. A megbüntetett tisztek egymásután nyujtják be lemondásaikat. Figyelemreméltó azonkívül, hogy a Preobrasenszki-ezred első zászlóaljának tisztjeit ugyanazzal a ranggal helyezték át az újonnan alakított gyalogos zászlóaljba.

 

Ez tuladjdonképen lefokozást jelent, mert különben az olyan tisztek, kiket a gárdából a hadsereghez helyeznek át, mindig magasabb rangot szoktak kapni. A Preobrasenszki-ezred parancsnoka elbocsájtását kérte. Tegnap a parancsnok még táviratban felszólította a zászlóalj összes szabadságon levő tisztjét, hogy azonnal térjenek vissza Pétervárra. A katona lázadások mellett nagy gondot ad a kormánynak az agrár mozgalom, mely ijesztő mérveket ölt.

 

Több helység parasztsága összeverődött és rabolva, gyujtogatva járja be az állami és magánbirtokokat. A gabonakészleteket a parasztok magukhoz ragadják, kastélyokat és más épületeket felgyujtanak, gyilkolnak, fosztogatnak és a birtokokat sajátjuknak jelentik ki. Legborzasztóbb a helyzet Tula kományzóságában, hol hat kerületnek a parasztsága lázadt fel a földbirtokosok ellen s mindenhonnan elűzi őket. Junius 29-én és 30-án a felkelők Epiphan kerületben megtámadták Galitzyn herczeg birtokát. A herczeg, a ki hasztalan kért katonai segítséget Tulából, kénytelen volt családjával öt trojkán Epiphanba menekülni.

 

Tulából két század katonaságot küldtek a felkelők elé, de azok nagy tömegével szemben a katonaság semmire sem mehetett. Bigorodaki kerületben dragonyosok akarták a kaszákkal és fejszékkel felfegyverkezett parasztokat feltartóztatni. De a dragonyosok teljesen ittasak voltak és néhány lövés után, a melyet tettek, vereséget szenvedtek. A rövid harczban, mely ezt megelőzte, mind a két részen több ember elesett vagy megsebesült. A felkelők most Epiphan városa ellen vonulnak, a melynek kevés a helyőrsége. Besszarábiában, különösen a kisenevi kerületben is fellázadtak a parasztok.

 

A földbirtokosok legnagyobb részét már elűzték és több falut felgyujtottak és kiraboltak. Tegnap egy osztrák gőzösön 119, többnyire jómódú család érkezett Konstanzába Odesszából. A menekülők, a kik Francziaországba és Svájczba készülnek kivándorolni, azt beszélik, hogy a helyzet egész Dél-Oroszországban rendkivűl fenyegető. Szebasztopolban kitört a forradalom. Az odaküldött kozákok nyiltan a felkelőkkel fraternizálnak. Szebasztopolba és Odesszába hadihajókat küldtek, melyek a part közelében czirkálnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98