Dtum
Login with Facebookk
1906 | Június

Könyv a szocializmusról

A szoczializmus a társadalom mélyeiben ott forrong az új világnézet már régóta, legújabban hangos szóval mutatta meg erejét, - s a mívelt magyar társadalom alig tud róla valamit, a mi komoly tudásnak mondható.

 

Az átlagos mívelt ember alig tud többet a szoczializmusról, mint a mit a hírlapok többé kevésbé hiányos, felszines és egyoldalú czikkeiből merített. Hogy ez nagy hiba, azt – akár rokonszenvezünk a szoczialista eszmékkel, akár nem – be kell látnunk. Ily nagy méretű és a jövő irányításában döntő szerepre hivatott társadalmi mozgalmat ismernünk kell akkor is, ha ellenséget sejtünk benne.

 

Eddig nem is volt olyan könyvünk, a melyből a szoczializmusra vonatkozó ismeretek elemeit meg lehetett volna tanulni s az érdeklődő, ha nem fordulhatott külföldi könyvekhez, jóformán kizárólag a szoczialisták tendencziózus, pártszenvedélytől diktált izgató irataira volt utalva, a miben aztán nem sok volt a köszönet.

 

A fáradságra érdemes munkát végzett tehát Welfner Pál, mikor egy kis könyvben közölni igyekezett a munkás-osztály törekvéseire vonatkozó alapismereteket. Munkáját jól végezte, megbízható készültséggel s a gyakorlott iró egyszerű,világos előadásával van irva a könyv. Szempontja azé az olvasóé, a ki jóformán semmit sem tud a szoczializmusról, ezért egészen az elemeinél fogja meg a tárgyat, de azért a tájékozottabb olvasó is tanulhat belőle.

 

A munkás-osztály helyzetének javítására czélzó első, elszigetelt s ezért nem sok gyakorlati eredményre vezetett próbálkozásokon kezdi, meglehetős pontosan megállapítja a demokratizmus, liberalizmus és szoczializmus egymáshoz való viszonyát s azután tér át tulajdonképeni tárgyára, melyet históriailag megalapozva fejteget.

 

Nem polemizál, nem foglal túlélesen állást, csak odaállítja a tényeket nyugodtan, tárgyilagosan az olvasó elé, felvilágosítani akar, nem kapaczitálni. Ezért a könyv mindenkinek hasznos olvasmány, a ma körülöttünk folyó életbe tekintést keresők számára pedig valóságos nyereség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98