Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

Athletikánk az olympiádon

Már hónapok óta lázas buzgalommal folyik az előkészítő munka s nem mulaszthatjuk el ez alkalommal, hogy dicsérőleg ne emlékezzünk meg az olympiai bizottság eddigi sikeres és buzgó működéséről s bízunk is benne, hogy helyesen fogja megoldani azt a nehéz feladatot, a mi az athleták kiküldetését életminőség, mennyiség s személy szerint s hogy tudatában marad annak, hogy tudatában marad annak, hogy nemzeti czélokat szolgál.


Az olympiai próbaversenyek lesznek hivatva kijelölni a személyeket, kik méltók nevünket képviselni, de ettől eltekintve kilátásainkról nagyjában képet alkothatunk magunknak. Így legfőbb bizodalmunkat uszóink és vívóink szerepléséhez fűzzük. Uszóink eddig is fényesen megállották helyüket: Hajós Alfréd és Halmay Zoltán nevüket kitörölhetetlen betűkkel írták be a magyar sporttörténelembe.


Mostani szereplésükre nézve is Kiss és Hajós Henrik nevei elég garancziát nyujtanak. Halmay-nak a 100 m.-es távon kiváló győzelmi esélyei vannak, legveszélyesebb ellenfele az amerikai Daniels és az auszrtáliai Cecil Healy lesz; Kiss Géza és Hajós Henrik szerepléséhez is nagy reményeket fűzünk. E három kiváló uszónk egyuttal a 4x250-es stafétában is képviselni fogják szineinket s a negyedik uszót főkép Halászban esetleg Karkas vagy Tóbiásban kell keresnünk. Stafétánk győzelmében erősen bízunk.


Elismert dolog, hogy vívóink a világ legjobb amateur vívói közé tartoznak. Győzelmi esélyeik szintén elsőrangu.

 

E két sportágon kívül harmadsorban a nehéz athletikában számíthatunk sikerre. Birkózóink esélyeiről az osztrák-magyar birkozó match lefolyása s Weisz Richárd-nak az 1 1/2 év előtt Bécsben tartott amateur világbajnokságban szereplése enged következtetni.

Könnyű sulyu birkózóink jobbaknak bizonyultak az osztrák könnyűsulyuaknál s ha Holubán mint könnyűsulyu versenyezhet, nehezen akad legyőzőre. Erődit katonáskodása tartja vissza ugy a rendszeres trainingtől, mint az esetleges szerepléstől. Ha azonban Holubán mint középsulyu kénytelen versenyezni, ugy ámbár föltétlenül jobb bármelyik középsulyu birkózónknál, csekély sulya ugyan lerontaná esélyeit. Nagy nyereséget jelentene, ha Odry ledolgozná az őt nehézsulyba sorozó fölösleges 1 1/2 kg-ját.


Legkiválóbb esélyeit Weisz Richárdnak vannak. Az említett világbajnokságban 3-szor birkózott, köztük a második helyezettel s mindannyiszor győzött, de ujjficzamodás folytán kénytelen volt a küzdelmet abbahagyni. Az osztrák-magyar mérkőzésen fejsebei következtében teljesen formán kívül volt s annak daczára Kavannal egyenrangunak bizonyult. Hátrányára van aránylag könnyű sulya.


Legkevesebb bizalommal most is a szorosabb értelemben vett könnyű athletikai szereplésünk elé tekintünk, ámbár athletáink a kontinensen feltétlenül a legjobbak, de hogy az angol amerikai versenyzőkkel csak nagyon kevés esélylyel vehetik fel a küzdelmet az mind csak egy szócskában : „Training” keresendő.


Leggyöngébben állunk pedig a futásokban. Magyar futó a két utolsó olympián még csak helyet sem tudott magának biztosítani, pedig a kiküldöttek mostani viszonyainkhoz képest kitűnőeknek mondhatók.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Halmay Zoltán, Angliában bajnokságot nyert magyar úszó Halmay Zoltán úszó Weiss Richárd birkózó bajnok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98