Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

Az orosz külügyminiszter Berlinben

A bécsi „Zeit”-nak erre vonatkozólag Berlinből a következőket jelentik: Isvolszky orosz külügyminiszter elutazott Berlinből. Küldetésének czéljáról mind ez ideig mélyen hallgattak. Eddig alig szivárgott ki valami is arról, a mit akart, vagy máris elért. Megbizható éresülés szerint a külügyminiszter terve Párisban teljesen meghiusult. Azt kellett ott tapasztalnia, hogy a párisi vezető körök barátságos érzése Poroszország iránt elhidegült. A franczia miniszterium négy tagja tudvalevőleg aláirta azt az ismeretes üdvözlőiratot, a melyet annak idején a szétkergetett dumához intéztek.


Isvolsky tehát most Berlinben a három császár szövetségének tervezetét terjesztette elő. Erre vonatkozólag már Pétervárott Aehrenthal báró is folytatott tárgyalásokat s Pétervárról való távozása alkalmával valószinűleg új hivatalában is folytatni fogja tervének keresztülvitelét. A Berlinben folytatott tárgyalásokon Aehrenthal báró távirati úton vett részt. A berlini irányadó köröket igen meglepte az erély, a melylyel Aehrenthal báró a három császár szövetségének tervezetét kifejtette, de a vezető körök nem vették rosz néven.

 

Általában az a vélemény uralkodik, hogy Oroszországnak jelenleg nagy érdeke, hogy Németországgal jó viszonyban legyen, viszont Ausztria is érdekelve van azonban, hogy a jelenlegi zavaros belviszonai mellett a jó viszonyt Oroszországgal és Németországgal egyaránt fentartsa. Igy itt nem is kételkednek benne, hogy a szövetség kétségkívül sikerül, és hogy a végleges megegyezések azonnal létrejönnek, mihelyt Aehrenthal báró Berlinbe megérkezik.


Bár mindenki jól tudja, hogy a német nép nem túlságos szivesen lépne szövetségre Oroszországgal, de hisz a német vezető körök mind eddig nem vették igen figyelembe a nép hangulatát. Kétségkívül várható, hogy a birodalmi kanczellár egy napon a birodalmi gyűlésen be fogja jelenteni az új hármas szövetséget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98