Dtum
Login with Facebookk
1906 | Október

Rákóczi Ferencz hamvanak fogadása

Valóra válik a magyar nemzet réges-régi vágya: Rákóczi hazatér. Halóporában tér csak haza arra a földre, amelynek szabadságáért küzdött s amelytől keserű számüzetésben kellett elszakadnia. Élete a hősregék nagyszerüségére emlékeztet s évszázadok multán való hazatérés is valóságos hősrege.

 

Szerette hazájától távol, a Márványtenger partján nagy vágyakozásban nézte haláláig a Magyarország felé szálló felhőket s lelkében fel-fel fakadhatott az a gondolat: majd hazatérek én is egyszer majd érettem jön az én magyar népem, amelyet annyira szerettem s amelyet szabaddá , boldoggá akartam tenni!


Csak a magyar nép nem remélte, hogy valaha visszatérhetnek honukba messze Törökországból azok a hősök, akiknek emlékezetét áhitattal zárta lelkébe szenvedésének közepette. Az idő sokáig nem érett meg arra, hogy remélhettük volna ennek a vágyakozásnak megvalósulását, de most, sok küzdelem után végre hazatérhetnek a bujdosók, hogy szeretett hazájuk földjében aludhassák tovább örök álmukat.

 

Itthon lesznek közöttünk, hogy példaadó emlékezetükkel még jobban serkenthessenek bennünket hazánk boldogitására. Az ő hazaszeretetük valóban örök példa gyanánt fog tündökölni hazánk történetében. Rákóczi jellemében benne van az egész magyar nép jelleme; ez hozta nemes alakját olyan közel népének lelkéhez és szivéhez.


Nevének említésekor eszünkbe jut mindaz, a mire évszázadok óta vágyakozunk s a miért évszázadok óta küzdünk. Indulója, amikor a hatalmas hangok megreszkettetik a levegőt, egyszerre megmelegiti, fölforrasztja bennünk a vért. Mintha magának Rákóczinak szavát hallanók:


Isten szeme néz le ránk:
Hős vezérim , rajta hát!
Nossza hát!
Nem kell félni - meg kell védni
A hazát!


A kurucz –világ dicsőséges emlékezete megszállta most az egész, országot amikor bujdosóink hamvait várva-várjuk. Ha itt fognak nyugodni körünkben, még hatalmasabban száll majd át apáról fiura, nemzedékről nemzedékre s Rákóczi sirja a hazaszeretet oltárává lesz számunkra.


Ez ad nagy jelentőséget a szent hamvak hazahozatalának s ezért kellett nekünk olyan sokat küzdenünk, hogy ezt az oltárt felállíthassuk Kassa ősi városában. Érzi ennek a történelmi nevezetességű ünnepnek a jelentőségét minden magyar s azért mozdult meg az egész nemzet, hogy méltó módon rója le a kegyeletét a hazatérő bujdosók iránt.


Nincs az országnak olyan kis falucskája a melyben vasárnap meg ne kondulna a harang, örömmel hirdetve: Haza jött Rákóczi! Viszi a hangot tova az őszi szellő hegyeken-völgyeken át s mindenütt egyetlen egy örömkiáltás tölti be az egész országot:

 

Hazajött Rákóczi!


Rákóczi nemes alakja nemcsak a mi történelmünkben, hanem a világtörténelemben is kiválik nagyságával és eszményiességével s amikor most halóporában hazatér, minden magyar szív örvendve dobban meg s az egész nemzet magasztos lelkesedéddel borul a szent hamvak elé.  A Rákóczi-ünnep alkalmából néhány képet mutatunk be a nagy fejedelemre vonatkozóan.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rákóczi zászlók Bujdosok_sirja_a_kassai_sirboltban A  bujdosók hamvait hozó vonat a határon Menet megérkezése a Szent István templomhoz A bandériumok vezetői Kassán A fejedelmi jelvényeket viszik a koporsó után A kormány tagjai Rákóczi hamvai után mennek A menet a templom elé érkezik Bercsényi Eszterházy és Sibrik hamvait hozó kocsi Bercsényi koporsóját beviszik a templomba Bercsényi-huszárok temetésén Budapesti Rákóczi ünnep Bujdosók hamvainak hazahozatala Csoport a közönségből Máramarosmegyei küldöttség Kassán Menet a Kerepesi úton Papság várja Rákóczi hamvait Rakóczi hamvai a Kerepesi körúton Rakóczi hamvainak beszentelése Orsován Rakóczi hamvait hozó vonat vercoivai állomáson Rakóczi hamvait vivő kocsi a székesegyház előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98