Dtum
Login with Facebookk
1906 | Október

Németország és a Vatikán

Sajátságos tollharcz folyik mostanában a németországi és a Vatikán sugalmazott sajtója közt, a miből joggal arra kell következtetni, hogy a hatalmas birodalom és a szentszék közt nemcsak elhidegülés állott be, de valósággal éles ellentétek merültek fel. Egy naczionálista franczia ujságiró a minap azt irta, hogy a pápa Francziaország bosszantására Németországgal szövetkezett. Ez a hiresztelés alkalmul szolgált a vatikáni köröknek, hogy Németország iránt táplált ellenséges érzelműket nyiltan kifejezésre juttassák. Az általuk sugalmazott „Vera Roma” czimű lapban éles czikk jelenik meg, a mely magasztalja az elszásziaknak a németek germanizáló politikája ellen kifejlett ellenállását, azután így folytatja:


„A pápa nem vazallusa a német császárnak, sőt azt is állíthatjuk, hogy X. Pius pápa nem viseltetik valami nagy szimpátiával ez iránt az eretnek-fejedelem iránt, a ki azt hirdeti, hogy mindenki iránt türelmes, mégis üldözi birodalmának katholikus lakosait és nem tűri, hogy a lengyelek az ő nyelvükön imádják Istent. A német birodalomban imitt-amott még folyik a kulturharcz. Ez maga is eléggé bizonyíthatja, hogy a Vatikánnak Németországgal szövetségben Francziaország ellen való összeesküvése lehetetlen. Az elszásziak meg lehetnek róla győződve, hogy a pápai szentszék sohasem fog szövetkezni a germán sovinizmusban elvakult német czentrummal.”


A német sajtó, még a hivatalos ujságokat sem véve ki, kikel e sértő hang ellen, amely bele akar kötni a német császárba. Egy tekintélyes liberális lap ezeket irja: „Ennek a pápai elbizakodottságnak természetesen első sorban Róma előtt meghunyászkodó kormányunk az oka. Az ilyen viselkedést egyetlen egy nép sem tűri meg más hatalom részéről, annál kevésbé egy hierarchikus testület és ennek feje részéről. Ha a pápa folytatni fogja a lengyel és birodalmi irredentistákkal való barátságát, akkor meg fogják találni a berlini külügyi hivatalban azt a nyelvet, amely már más pápának is sok álmatlan éjjelt okozott.”


De ebben a hangnemben irnak a német kormány által sugalmazott lapok is, világos jeléül annak, hogy Vilmos császár szakított a régi politikával. A császár közeledett Francziaországhoz és Olaszországhoz kedvére is akar járni, amely sohasem nézte jó szemmel Vilmos császár udvarlásait a szentszék irányában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az őszi bajnokságból Az őszi bajnokságból
Az őszi bajnoki forduló mérkőzéseinek nagyobb részét lejátszották már...
Temetés az alkonyatban Temetés az alkonyatban
Nyolcz óra van. Harangok öble Kondul a titkos messzeségbe, Az égalj...
Borongós beszélgetés az öreg hordárral, aki bucsuzik a piros sapkától Borongós beszélgetés az öreg hordárral, aki bucsuzik a piros...
Negyven éven át viselte a piros sapkát Pali bácsi napsütésben és...
Egyszerű formaldehyd-fertőtlenító eljárás Egyszerű formaldehyd-fertőtlenító eljárás
A közegészség javulásának egyik leghatásosabb eszköze a...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Ujra szabályozták a templomok légoltalmát Ujra szabályozták a templomok légoltalmát
A hercegprímás most közölte a honvédelmi miniszter rendeletét a...
A modern vegyész elvarázsolja a fát A modern vegyész elvarázsolja a fát
Mi mindenre jó a fa ? Hát elsősorban jó tüzelőanyag, aztán bútor lesz...
Ötszáz napos háború Ötszáz napos háború
Az elmúlt héten volt ötszázadik napja, hogy megkezdődött a...
Egy kis démonologia
Van a nőknek egy érdekes fajtája, amelyről azt mondják, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98