Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

A horvátok Boszniát akarják

A királynak az idei adriai tengeri hajóhadgyakorlatok idejére tervezett útja a horvátok egy nem valami szerény törekvését juttatja napfényre, s a király boszniai utazását megelőzőleg Horvátországban kézzelfogható formát ölt az a mozgalom, melynek tárgya Bosznia bekebelezésének kérdése.

 

Az ismeretes propagandával szemben, mely a megszállt tartományokat Szerbia számára követeli, a Frank dr. által vezetett Starcsevics-párt egyre határozottabban követeli Boszniának a monarkhiához való csatolását. Ez a tegnapi zágrábi községtanácsi ülésen a következő javaslatot eredményezte, melyet Gasparovics Pajo községtanácsos terjesztette elő:

 

„Zágráb községtanácsa, mint horvát székváros és az összes horvát nép érzelmeinek és reményeinek tolmácsa örömmel üdvözli Ő Felsége I. Ferencz József királynak „Bosznia és Herczegovina horvát területre” lépését és hódolattal kéri Ő Felségét a királyt, hogy legkegyelmesebben teljesítse a horvát népnek az államjog és népjog, törvények és a koronázási hitlevél által biztosított és szentesített törekvéseit, melyek arra irányulnak, hogy Bosznia és Herczegovina Horvát-Szlavonországgal és Dalmácziával egyesíttessék és így a régi dicső horvát királyság a fenséges Habsburg dinasztia alatt helyreállíttassék. Zágráb város polgármestere és tanácsa felszólaltatik, hogy ezt az üdvözlő határozatot az Ő Felsége iránti hódolat érzelmeinek tolmácsolásával együtt táviratban azon a napon közölje Ő Felségével, a mikor Trebinjében Bosznia és Herczegovina földjére lép. Horvát-Szlavonországok és Dalmáczia összes városi és községi képviseletei felszólíttatnak, hogy hasonló határozatot hozzanak és ugyanazon a napon juttassák el a király elé.”


Ezt az indítványt rövid vita után egyhangúlag elfogadták. Ez a kezdete azoknak a tervezett tömeges manifesztáczióknak, a melyekkel a királyt Bosznia és Herczegovina annektálására akarják rábirni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98