Dtum
Login with Facebookk
1907 | Augusztus

Tolnay Ákos kiállítása

Vannak művészek, a kiknek semmiféle meggyőződésük, semmiféle hitvallásuk nincsen – ezek az elsők mindig, ha új, népszerű divatok majmolásáról van szó. Ezeknek nem esik nehezükre, ha sutba kell dobniok akármily hosszú ideig vallott meggyőződésüket is s újat kell válalniok a régi helyett.

 

Hiszen az a régi sem volt a szivükhöz nőve, s minthogy hidegen marad a lelkük az újjal szemben is. Egyszerűen köntös-változásról van szó náluk, mikor valami új áramlatnak meghódolnak. Nem érzik a győzelem édességét és nem keseríti őket a meghódolás kényszerűsége. Ma így festenek, mert a publikum így kívánja, holnap amúgy, ha az izlés más irányba fordul.


Ám nem megy ilyen könnyen az átalakulás azoknál, a kik hittel, meggyőződéssel; nem egyszer fanatizmussal csüngenek a maguk művészi meggyőződései mellett! Ezek is változnak gyakorta, átalakulnak , új utakra térnek, ( a mi nem is lehet máskép, hiszen a ki kivonja magát a fejlődés törvényei alól, az egyszerűen a halálnak nevezte el magát! ), de ezek nehezen győzhetők csak meg valamely új művészi igazság igazáról.

 

Nem dobják el egykönnyen az elért eredményeket, a míg be nem látják az új czélok, új törekvések realitását, elérhetőségét; alapos tanulmányok után mérlegelik előbb a haladás előnyeit s esetleges veszedelmeit, mielőtt régi ösvényeket mással elcserélni sietnének. A meggyőződés ragaszkodása ez s a becsületesség habozása.


Tolnay Ákos ez utóbbiak közül való. Már régen tért hódított Budapesten az impesszionizmus, már-már teljes diadalra is jutott és Tolnay még mindig a maga régi ösvényén maradt. Festegette tovább érzelmes genre-jeit, édes pasztellfejeit; hű maradt a gondos, aprólékos, részletező rajzhoz, a műteremvilágításhoz s az üvegen keresztül tompán átszűrődő szinekhez.

 

A szabad levegőt, a fényt, a világosságot, a tiszta szineket, a napsütés felbontó erejét mintha elvből elutasította volna magától – mint festői problémákat. Közben azonban őszinte és becsületes természet-studiomokat csinált, minden elbeszélő, anekdotázó kedvét szegreakasztotta, csupán a festői megfigyeléseket érvényesítette, elemezte a napsütést, a mélyebb árnyékokat, a szelid reflekszeket, - de mindezt magányában, falun s nem kiállításokon, a publikum szeme előtt.

 

Mikor úgy érezte, hogy rátalált a modernségnek arra az útjára, melyen meggyőződéssel járhat ő is, mikor túl van ime a tapogatózáson, s hite szerint megérett művészete is a nyilvásosságra, akkor összegyűjtötte régibb és újabb munkái legjavát s kiállította az igazgatása alatt működő Urániá-ban.


Világos, hogy az új hitvallású, természetfestő Tolnay sem lehet más, mint a régi Tolnay, csak más eszközökkel dolgozik. A gyengédség és művészetének komoly tisztelete, mely a réginek, mint általában az ő kora gárdájának oly érdemes sajátsága volt, tájképeit is csak úgy jellemzi, mint régebbi arczképeit s alakos képeit.

 

A hogy nem szertelenkedett akkor, nem tobzódik most sem,- a művészi kicsapongásokat nem ismeri. Egyszerűen felismerte, hogy a szinek értéke más a szabad levegőn, más a napfény behatása alatt; hogy egyszerűbb, kevésbé részletező, sommásabb rajzzal is lehet kifejező a művész s rájött a folthatás titkára.

 

A mi lelkiismeretes gondosság eddig a kidolgozásban nyilvánult nála, azt most a motivumok megválasztására fordítja, míg a visszaadásukban lehetőleg közvetlenségre és frissességre törekszik. Nagy festői készsége és rajztudása mellett ez a törekvése sikerhez is segíti legtöbbször.


Sikerének eddig csak a nagyközönség tapsolt lelkesen, most beálltak a tapsolók közé kritikusai és művésztársai is. Főleg az utóbbiak, a kik közül nem egyet juttatott sikerhez és az anyagi boldoguláshoz is az ő jóindulatú szolgálatkészsége.

 

Az Uránia derék igazgatója ugyanis eddig mindig kartársainak érdekeit szolgálta, ez az első eset, hogy végre gondolt magára is. Művészi pályájának ez új hatáskörénél viszonzásul most annál többen gondolnak ő reá, - igaz szeretettel és őszinte elismeréssel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A magyar delegátusok megérkeztek Génuába A magyar delegátusok megérkeztek Génuába
A magyar delegáció szombaton délben az olasz határra, Innichenbe...
A Minotaurus typheus A Minotaurus typheus
Nem a legenda szörnyetegéről van szó, hanem egy nagyon szerény kis...
Feltűnő csökkenést mutat a budapesti ingatlanforgalom Feltűnő csökkenést mutat a budapesti ingatlanforgalom
A rendkívüli háborús helyzetre való tekintettel a polgármester a...
A tukán A tukán
Ritka madár a tukán - különösen ritka Angliában, ahol most mégis a...
Motoros kocsin a Vezúvra Motoros kocsin a Vezúvra
Gróf Schönborn Károly volt az első turista, ki motoros kocsiján a...
Apróságok Apróságok
A budapesti nagybank ügyvezető igazgatója meglátogatta intézete...
A Zrinyi csatahajó vizrebocsátása A Zrinyi csatahajó vizrebocsátása
Az osztrák-magyar kettős monarchia haditengerészete ujabban egy...
Vázsonyi politikai végrendelete Vázsonyi politikai végrendelete
Fábián Béla vasárnap tartotta beszámolóját Ujpesten és Rákospalotán....
Megalakul az Ajax Amsterdam Megalakul az Ajax Amsterdam
Új futball egyesület alakult március 18-án Hollandiában. Alapítói Han...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98