Dtum
Login with Facebookk
1907 | Augusztus

Választási izgalmak a belényesi kerületben

A Barta Ferencz lemondásával megürült belényesi kerület függetlenségi pártja Kardos Árpád budapesti takarékpénztári igazgatót jelölte képviselőnek. Ellenjelöltje a hirhedt laczfalusi pópa, Lukácsiu László, oláh nemzetiségi. A kerületben egyre fokozódik az izgatottság, különösen a román községekben, a melyeket elleptek a román egyetemi hallgatók. Ezek végtelen izgatást visznek véghez a magyarság ellen, s a népet valósággal fanatizálják a nemzetiségi jelölt, Lukács László laczfalusi oláh pap érdekében. Román nemzeti színű kokárdákat, öveket osztogatnak.

 

A román képviselők közül Vlád Aurél, Maniu Gyula és Goldis László jöttek le, a kik szintén a demagógia fegyvereivel dolgoznak. A községekben éjjelente titkos összejöveteleket tartanak és a papok a templomban esketik meg a népet, hogy Lukácsra szavazzon. Sok községben a hangulat annyira izgatott, hogy az ottani magyarok a megtámadástól tartanak. Csütörtökön a belényesi vásárról hazatérő magyarokat a románok több helyen megtámadták. Három tárkányi embert félholtra vert a felizgatott tömeg.

 

A parasztok körében sűrűn hallani ilyen kijelentéseket:
- Most már vége a magyar uralomnak!
- Ezentul mi leszünk az urak!
- Az lesz, a mit a románság akar!
A belényesi főszolgabíró a magyarság védelmére és hogy a románok titkos éjjeli összejöveteleit szemmel tarthassa, háromszáz csendőr kirendelését kérte a főispántól. Minthogy a kerületben 83 román község van, egy községre ilyenformán két-három csendőr jutna.


Lukács László, a nemzetiségi jelölt, pénteken reggel Nagyváradra érkezett és politikai barátaival hosszabb megbeszéléseket folytatott. A tanácskozás után, a mely dr. Lázár Aurél lakásán folyt, Lukács dr. Kozma Gábor, dr. Lázár Aurél és Digre Miklós kiséretében felkereste Miskolczy alispánt és Glatz Antal főispánt. A nemzetiségi jelölt mindkettőjüket arra kérte, hogy őrködjenek a választás tisztasága felett. A megye főispánja és alispánja egyetértőleg kijelentették, hogy a közigazgatási hatóságok a pártok fölött állanak, a mire Lukács biztosította úgy a főispánt, mint az alispánt, hogy csakis törvényes eszközökkel fog küzdeni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Aurel Vlad Iuliu Maniu
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98