Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1907 | Január

A szerb dinasztia válsága

Hosszabb idő óta jönnek már oly hirek Szerbiából, melyek alkalmasak arra, hogy aggodalmat keltsenek Szerbia barátaiban, mert azt a látszatot keltik, hogy Szerbia ismét valamely komoly válság előtt áll.


Ezek az előbb szórványosan föllépett hirek utóbb mind sűrűbben merültek föl s ma már egész határozottsággal azt jelentik, hogy Szerbiában ismét trónellenes összeesküvés készül s a szerbek már mindössze csak azon töprenkednek, hogy vajjon csak a Száván vagy mindjárt a Lethe vizen át szállítsák az Obrenovics-család nevető örökösét, az új királyt: Karagyorgyevics Pétert.
Egy német lapban a következő belgrádi közlés jelent meg.


Szerbiában megint erős dinasztia-ellenes áramlat kezd fölülkerekedni, a mely a Karagyorgyevics-dinasztiának valamennyi tagja ellen irányul és pedig nem kevésbé Péter király, mint a trónörökös ellen, a kinek minduntalan megismétlődő kalandjai és hajmeresztő csinyjei az egész országban nagy megbotránkozást keltenek. Általánosan azt mondják, hogy a Karagyorgyevics dinasztia az országra nézve csak értéktelen teher, s hogy a király csak arra gondol, hogy mentől több pénzt kaparjon össze. Így legújabban azt követelte Péter király a kormánytól, hogy az álam azt a pénzt, a melyet annak idején nagybátyjától elkoboztak, kamatokkal és a kamatok kamatjaival visszafizesse neki.

Pasics úgy tett, mintha a királynak ezt a követelését teljesíteni akarná, voltaképen azonban arra használta föl, hogy a királytól kicsikarja a fölhatalmazást az új kölcsön megkötésére s ezért keltette benne azt a reményt, hogy ebből a kölcsönből az ő állítólagos követelését is vissza fogják fizetni. Pasics azzal, hogy a kölcsönügyet a szkuptina elé terjesztette, egészen mást. Meg volt győződve, hogy a tervezett szkuptina a király kivánságát nemcsak nem fogja teljesíteni, hanem a legnagyobb megbotránkozással vissza fogja utasítani s Pasics ezt a megbotránkozást a király eltávolítására akarja fölhasználni.


Az összeesküvők élén maga Pasics áll, a kinek mindenféle titokzatos tervei vannak. A miniszterelnök a király környezetéből eltávolította az 1903-ik évi összeesküvőket s ezzel Pétert teljesen elszigetelte. Pasics és hivei már körül is néztek új király után. Minthogy a Bolgárországgal való fuzió vagy Mirkó montenegrói herczegnek a szerb trónra való ültetése a szomszéd hatalmak ellenállásába ütköznék, több európai udvarnál kerestek alkalmas jelöltet.

 

A főfeltétel az volt, hogy az új király nagyon gazdag ember legyen. Kérdést tettek a connaughti herczegnél, a kumberlandi herczegnél és egy német fejedelmi udvarnál, de valamennyien elutasították őket, mert senkinek sincsen kedve ilyen bizonytalan kalandba bocsátkozni. Mihely az összeesküvők az alkalmas jelöltet megtalálják, Péter királyt azonnal átszállítják a határon. Sokan azt hiszik, hogy a király eltávolítása még a szerb karácsonyi ünnepen, tehát január 8-án végbe fog menni.


Ennek a hírnek másnapra már czáfolata is érkezett. Mijatorvics volt londoni szerb követ azt mondta egy angol ujságirónak, hogy trónváltozásról Szerbiában szó sem lehet s hogy sok tulzás van azokban a táviratokban, a melyek a helyzetet Belgrádban veszedelmesnek mondják. Senki sem gondol Szerbiában dinasztiaváltozásra és Mijatorvics meg van róla győződve, hogy még csak kormányváltozásról sem lehet szó, mert a mostani kormány nagy többséggel rendelkezik a szkupstinában s mert a szerbek igaz hazafiak s tudják, hogy legelső sorban kötelességük a békét és a rendet föntartani.

 

A szerbeknek most mindenekelőtt arra kell gondolniok, hogy a Balkán-félszigeten elkövetkezhető eseményekre erőt gyűjtsenek. Azonfelül valószinűtlen, hogy ha csakugyan vannak összeesküvők, tervüket előre hirdessék. Az egész dolog csak azért sajnálatos, mert a szerb államférfiak épen most azon fáradoznak, hogy az ország számára az angol tőkét biztosítsák.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Péter király Péter király szemlét tart Péter király megkoronázása
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kemény tél Kemény tél
A rosz termésű évre, a munka és ipar pangása közepette az idén korán...
A vidéki bajnokság döntője A vidéki bajnokság döntője
Szegedi AK – Diósgyőri Vasgyári TK 5:2 (0:0) Mindenképen...
Demagogia nélkül Demagogia nélkül
A pártprogrammok közös tulajdonsága, hogy többé-kevésbé mindig...
A berlini válogatott csapat Angliában A berlini válogatott csapat Angliában
Ez az első eset, hogy német csapat Angliába utazott, hogy összemérje...
Az első magyar motoros tricikli Az első magyar motoros tricikli
A lassan fellendülő magyar gépipar fokozatosan rátér olyan cikkek...
A sündisznó és a kígyóméreg A sündisznó és a kígyóméreg
Már az ó-korban is tudták, hogy némelyik állaton nem fog a...
 Mednyánszky László Mednyánszky László
Rejtelmes erők, túlfűtött energiák űzték, hajszolták egész életén át....
Rakovszky belügyminiszter feleségét vasárnap este megoperálták Rakovszky belügyminiszter feleségét vasárnap este megoperálták
Rakovszky Iván belügyminiszter feleségét, aki tudvalevőleg Tisza...
Rumbold Gyula és Szücs István Rumbold Gyula és Szücs István
A háboru hozta egymás mellé Rumbold Gyulának, az FTC hátvédjének és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98