Dtum
Login with Facebookk
1907 | Március

Telepy Károly hátrahagyott képeinek kiállítása

Zavartalan, tökéletesen művészi hangulat várja és fogadja most a Könyves Kálmán szalonjának a látogatóit. Elhunyt festőművészünk , Telepy Károlynak a képei borítják a falakat, javarészint olyan munkák, a melyek most kerülnek először nyilvánosság elé. Köröskörül mindenfelé magyar motivumok , és minden vásznon egyéni , magyar szinek és magyar levegő.

 

Ezek a képek – körülbelül harmadfélszáz darab – nemcsak újak, hanem meglepőek is. Lehet, hogy a hatásuk és a megkapó erejük főképen abból ered, hogy a Telepy-képek finom és bensőséges szinharmóniáját most nem zavarja meg semmiféle idegen, rikító tónus, a mi elkerülhetetlen velejárója a nagy tárlatoknak.

 

Szinte azt mondhatnám, hogy Telepy Károly festő-egyénisége erősen rokoni kapcsolatban van Chopin-nal, és Chopin is leginkább akkor bontakozik ki a maga mélységes, borongós pompájában, ha a műsornak többi száma is – Chopintől való.

 

Az olyan ugrásokat a zenében , a milyen Strausz Rikhárd valamely szinfóniájában s nyomban utána Chopin egy Nocturne-jének az intonálása volna, csupán a mulatóhelyek katonabandái cselekedhetik meg – söröskancsók és sóskiflik társaságában.

 

Pedig Chopin és Strausz Rikárd között talán még nem is akkora az ellentét, mint példának okáért Telepy Károly s a túlzó modern luministák között. S ebből magyarázható, hogy a tárlatokon mindig a vakmerően , bravúrosan, ámbár egyébként minden művészi érték nélkül odakent képek nyerik el a pálmát, a mely mellett művészies finomsággal festett, bensőséges hatásra szánt vásznak csak úgy szerepelnek , mint a megtűrt – staffage.

 

Egyenként az ilyen Telepy genre-ü képek a Hamupipőke sorsára jutnak a nagy képvásárokon: összegyűjtve azonban s mint korlátlan urak a maguk birodalmában, meglepő, diadalmas művészi hatást revelálnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Telepy Karoly:Hajóépítés Megyeren Telepy Károly: A zöld tó Telepy Károly: Pihenő halászbárkák Telepy Károly: Miatyánk Telepy Károly: Szövőműhely falun
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98