Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

A reakcziós duma

Másfél esztendő alatt kétszer kergette szét czári ukáz az orosz birodalmi dumát, míg végre most a harmadik választáson az új választási törvény által elérte fő czélját: sikerült neki egy reakczionárius konzervatív többséget összehozni.


A második duma föloszlatása után senki se hitte volna, hogy emellett az ellenzéki szellem mellett a harmadik választási eljárás ilyen eredménynyel végződjék. A junius 16-án kibocsátott új választási törvény akép volt ugyan megalkotva, hogy a kormány számíthatott erre az eredményre, de azért még sem lehetett biztos győzelmében és az új törvény hatása alatt lesujtott ellenzék mégis remélhette, hogy a reakczió ezuttal még nem fog teljes diadalt aratni.


Hogy ez nem így történt, annak oka nem egyedül az új választási törvényben keresendő, a mely egész néprétegeket s mi több egész ország részeket kizárt a választói jog gyakorlásából, hanem egyéb mellékkörülményekben is, a melyek mind közreműködnek abban, hogy az új duma egészen a czárizmus szolgálatára alkottassék. Ilyen mellékkörülmények voltak azok a kormányrendeletek és a választási törvény végrehajtására vonatkozó határozmányok, melyek arra szolgáltak, hogy a kormány ellenségeit, a képviseletből kizárja.

Különösen a parasztság ellen irányult a kormány működésének egész éle. Ez az elem, a mely az orosz nép kilencztizedrészét alkotja, még az első dumaválasztó törvénynek, a mely meglehetősen demokratikus szellemtől volt áthatva, kiváltságolt dédelgetett kedvencze volt. Az autokráczia ugyanis azt hitte, hogy az alkotmányos kormányzás első következménye az lesz, hogy a nagybirtokos osztály, szövetkezve a városok intelligencziájával, a czári hatalom egy részét magához fogja ragadni. Miért is ennek ellensulyozására az értelmetlen parasztságra akart támaszkodni s ennek kedvezett a választásokon és a parlamentben.

 

Evégből még a második dumaválasztásokon is a harmadik osztály, vagyis a parasztok, a kézművesek és munkások választóinak száma 2535, míg a földbirtokosoké csak 1965 volt. Midőn azonban a kormány azt tapasztalta, hogy a parasztképviselők a dumában „megbizhatatlanok” s hogy azoknak vezetését vele szemben mások ragadták kezükbe, köpenyt fordított s az új válsztási törvényt úgy alkotta meg, hogy ezeket a megbizhatatlan elemeket a dumától lehetőleg távol tartsa. Az új választási törvény értelmében a parasztválasztók választóinak száma 2535-ről 1147-re olvadt alá.


Ilyen körülmények közt az egész orosz nép teljesen kiábrándult alkotmányos álmaiból és közönyösség, fásulttá lett a közügyek s így a választások iránt is. Az első foku választások alkalmával több helyen megtörtént, hogy egész községek távol maradtak a szavazó urnáktól s a munkásokat csaknem erőszakkal kellett hajtani a szavazásra. Mirevaló ez az egész komédia, mondották a választásra fölhivottak, hisz ha olyan dumát választunk, a mely a kormánynak mindenben nem engedelmeskedik, ugy is feloszlatják. Igy történt, hogy az ellenzék kisebbségbe jutott és Sztolipinnek olyan többsége van, a mely kész alkotmányos eszköze lesz az orosz kamarilla akaratának.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az új orosz duma összehívása. Golovin, az új duma elnöke A duma vidéki tagjai teáznak a tanácskozás szünetében
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pataky nyerte a válogató mezei verseny Pataky nyerte a válogató mezei verseny
Pataky megvesztegető stílusban győzött a margitszigeti...
Magyar Olimpiász – küzdelem 1920-ért Magyar Olimpiász – küzdelem 1920-ért
A mult évben még csak vágy volt az 1920. évi magyar olimpiász,...
4 hét technikai szünet 4 hét technikai szünet
Tisztelt Olvasók! Elérkeztünk 1913 decemberéhez. Tulajdonképpen most...
Vas István -  Levél Weöres Sándorhoz Vas István - Levél Weöres Sándorhoz
Nem vonzanak a félretett borok, nem jössz fel Pestre, Sándor, azt...
Osztrák balgaság Osztrák balgaság
Polónyi Géza és Szmrecsányi György interpellációi révén Tisza gróf...
Rövidek Rövidek
Grew az Egyesült államok tokió nagykövete és Nomura tengernagy japán...
Az orvosi röntgentechnika újabb fejlődéséről és a röntgenképről Az orvosi röntgentechnika újabb fejlődéséről és a...
A röntgentechnika fontos feladata volt a készülék könnyen kezelhetővé...
Hangverseny rabló-gyilkosok javára Hangverseny rabló-gyilkosok javára
Ausztráliában Melbourneban a minap jótékonyczélu hangversenyt...
A baktériumok élete léghíjas térben A baktériumok élete léghíjas térben
Mint minden élő szervezetnek, úgy a baktériumoknak is szükségük van...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98