Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

A reakcziós duma

Másfél esztendő alatt kétszer kergette szét czári ukáz az orosz birodalmi dumát, míg végre most a harmadik választáson az új választási törvény által elérte fő czélját: sikerült neki egy reakczionárius konzervatív többséget összehozni.


A második duma föloszlatása után senki se hitte volna, hogy emellett az ellenzéki szellem mellett a harmadik választási eljárás ilyen eredménynyel végződjék. A junius 16-án kibocsátott új választási törvény akép volt ugyan megalkotva, hogy a kormány számíthatott erre az eredményre, de azért még sem lehetett biztos győzelmében és az új törvény hatása alatt lesujtott ellenzék mégis remélhette, hogy a reakczió ezuttal még nem fog teljes diadalt aratni.


Hogy ez nem így történt, annak oka nem egyedül az új választási törvényben keresendő, a mely egész néprétegeket s mi több egész ország részeket kizárt a választói jog gyakorlásából, hanem egyéb mellékkörülményekben is, a melyek mind közreműködnek abban, hogy az új duma egészen a czárizmus szolgálatára alkottassék. Ilyen mellékkörülmények voltak azok a kormányrendeletek és a választási törvény végrehajtására vonatkozó határozmányok, melyek arra szolgáltak, hogy a kormány ellenségeit, a képviseletből kizárja.

Különösen a parasztság ellen irányult a kormány működésének egész éle. Ez az elem, a mely az orosz nép kilencztizedrészét alkotja, még az első dumaválasztó törvénynek, a mely meglehetősen demokratikus szellemtől volt áthatva, kiváltságolt dédelgetett kedvencze volt. Az autokráczia ugyanis azt hitte, hogy az alkotmányos kormányzás első következménye az lesz, hogy a nagybirtokos osztály, szövetkezve a városok intelligencziájával, a czári hatalom egy részét magához fogja ragadni. Miért is ennek ellensulyozására az értelmetlen parasztságra akart támaszkodni s ennek kedvezett a választásokon és a parlamentben.

 

Evégből még a második dumaválasztásokon is a harmadik osztály, vagyis a parasztok, a kézművesek és munkások választóinak száma 2535, míg a földbirtokosoké csak 1965 volt. Midőn azonban a kormány azt tapasztalta, hogy a parasztképviselők a dumában „megbizhatatlanok” s hogy azoknak vezetését vele szemben mások ragadták kezükbe, köpenyt fordított s az új válsztási törvényt úgy alkotta meg, hogy ezeket a megbizhatatlan elemeket a dumától lehetőleg távol tartsa. Az új választási törvény értelmében a parasztválasztók választóinak száma 2535-ről 1147-re olvadt alá.


Ilyen körülmények közt az egész orosz nép teljesen kiábrándult alkotmányos álmaiból és közönyösség, fásulttá lett a közügyek s így a választások iránt is. Az első foku választások alkalmával több helyen megtörtént, hogy egész községek távol maradtak a szavazó urnáktól s a munkásokat csaknem erőszakkal kellett hajtani a szavazásra. Mirevaló ez az egész komédia, mondották a választásra fölhivottak, hisz ha olyan dumát választunk, a mely a kormánynak mindenben nem engedelmeskedik, ugy is feloszlatják. Igy történt, hogy az ellenzék kisebbségbe jutott és Sztolipinnek olyan többsége van, a mely kész alkotmányos eszköze lesz az orosz kamarilla akaratának.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az új orosz duma összehívása. Golovin, az új duma elnöke A duma vidéki tagjai teáznak a tanácskozás szünetében
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Új közlekedési beruházások a fővárosnál Új közlekedési beruházások a fővárosnál
Közlekedési vonatkozásban gazdag építő programot dolgozott ki a...
A szocziáldemokrata párt beszámolója tevékenységéről A szocziáldemokrata párt beszámolója tevékenységéről
A magyarországi szocziáldemokrata-párt kiadta egy évi működéséről...
Meghalt Mikszáth Kálmán Meghalt Mikszáth Kálmán
Isten magyar erdejének büszke ékessége kidőlt. A fejszés halál egy...
Hieronymi Károly kitüntetése Hieronymi Károly kitüntetése
Hieronymi Károly kitüntetése a legnagyobbak egyike. Ritkán tüntet ki...
Rátskay a pécsi egyetem kalligráfusánál rendelt egy diplomablankettát s abba hamisította bele a nevét Rátskay a pécsi egyetem kalligráfusánál rendelt egy diplomablankettát...
Vasárnap ért véget a főkapitányságon Rátskay Vilmosnak, a Honvéd...
A hétről - A Petőfi-ház A hétről - A Petőfi-ház
A Petőfi-ház. Minálunk sűrűn esik szó róla, hogy a magyar irónak,...
A háborús román kormány vád alá helyezése... A háborús román kormány vád alá helyezése...
A román szenátus vád alá helyezte a háború indító Bratianu-kormányt....
Bartóky József államtitkár kitüntetése Bartóky József államtitkár kitüntetése
A földmívelésügyi miniszterium kiváló államtitkárát, dr. Bartóky...
Felkészülés az evezési szezonra Felkészülés az evezési szezonra
A vérbeli evezősök a szitáló eső és hűvös szél daczára már...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98