Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

A Wiener Athletiksport-Club nemzetközi uszóversenye

Halmay Zoltán Ausztria 200 méteres bajnoka és megjavítja az osztrák rekordot.
Baronyi András megjavítja Ausztria 100 méteres melluszó rekordját.
Rotschild díját és Bécs város díját a Magyar Testgyakorlók Köre nyeri.


Bécs, 1907. november 15-17.


A mult pénteki és vasárnapi bécsi uszóversenyek szenzácziója a magyar uszók fenti eredménye, mely fényes bizonyítéka felsőbbségünknek e téren az osztrák uszók felett.

 

Majd minden számban győztek uszóink, kivéve a hát- és buváruszásban, ámbár hátuszónkat, Fülöpöt feltétlen jobbnak tartjuk, mint a győztes bécsi Kellert.

 

Scheff Otto világbajnok ez alkalommal a bajnokságban kénytelen volt Halmay és Zachár képességei előtt meghajolni és egy bajnokot megszégyenítő zárt versenyben győzni. Ausztria 200 méteres bajnoksága és Bécs város vándordíja (védő WAC.) voltak az első nap legérdekesebb számai. A bajnokságban Halmay játszi könnyedséggel verte Scheffet, kit Zachár a harmadik helyre utasított és ha nem csalódunk, a pillanatnyi isdispoziczióval küzdő Hajós is könnyen a negyedik helyre szorította volna le.

 

Nagy derültség kísérte e versenyt, mikor Halmay 3 mp. szándékos késéssel indult és már a második hossznál behozta az adott előnyt, 5 méterrel vezetve, az utolsó fordulónál pedig bevárja ellenfeleit és remek végspurttal rekord idő alatt érkezik be elsőnek. A fentihez hasonlóan végzett Halmay a Bécs város vándordíjában is, mint a magyar csapat utolsó versenyzője, mikor az utolsó előtti stafétaversenyző által szerzett előnyt nem használta ki, egyszerre indult a bécsi legjobb staféta utolsó tagjával s természetesen fölénnyel verte ellenfeleit.


Első ízben került kiírtásra a báró Rotschild által felajánlott több ezer koronát érő vándordíj, melyre (7 számból álló verseny) a MTK. a műugrás kivételével minden számba benevezett és indult. A rendező egyesület a győzelem elérését megnehezítette főleg azzal a kikötéssel, hogy a győztes egyesületnek legalább 15 pontot kell elérnie, hogy az értékes díjat megnyerje.

 

A buváruszásban Schmidt József második, hátuszásban Hendl Kornél harmadik, 100 méteres uszás – mely bátran a MTK. háziversenyének tekinthető – Halmay, Hajós és Munk győzelmével végződött. Melluszásban Baronyi vert mezőnyben maga mögött hagyja Ausztria és Magyarország, valamint a világ rekordereit, a 402 1/4 méteres versenyben Scheff már ki sem áll, ebben Zachár és Hajós osztozkodnak a dicsőségben, míg a plumging versenyben Zachár végez harmadik hellyel.

 

Összegezve az elért pontokat, a Rotschild-díj végeredménye:
1. Magyar Testgyakorlók Köre 18 ponttal.
2. L. Wiener Amateur Schwimm Club 11 ponttal.
3. Wiener Athleiksport Club 9 ponttal.
Zachár Imre 4 pont
Hajós Henrik 4 pont
Halmay Zoltán 3 pont
MTK Kiss József 3 pont
Sebes József 2 pont
Hendl Kornél 1 pont
Munk József 1pont
Összesen 18 pont

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98