Dtum
Login with Facebookk
1907 | Október

Tisza István a szekularizáczió ellen

A dunántuli református egyházkerület őszi rendes közgyűlése vasárnap reggel kezdődött Pápán. A közgyűlést melyre az egyházkerület egyházi és világi tagjai közül mintegy százan jelentek meg. Antal Gábor püspök magas szárnyalású imája után gróf Tisza István főgondnok figyelemmel hallgatott beszéddel nyitotta meg. Beszédének első részében megemlékezett a protestáns lelkészi kar nyugdíjintézetének és az egyházi adóreformnak fontos kérdéseiről. Majd megemlékezett az Országos Református Lelkészegyesület által a szekularizáczió érdekében indított mozgalomról.


- Én – úgymond – nem vonom kétségbe, sőt egyenesen bizom abban, hogy a legtisztább szándék és a legnemesebb intenczió vezeti a mozgalom részeseinek nagy többségét és különösen minden bajunk, a bennünk és körülöttünk forrongó kétely és ellentét láttára igen jól megértem azt a vágyat, a mely arra indította lelkészi karunk számos tagját, hogy valamely új, eddig ki nem próbált módon erősítsék magukat a küzdelemben. Nem tagadhatom, nem minden kétely és aggodalom nélkül szemlélem a mozgalmat.


A mai nehéz viszonyok között kétszerte szükséges, hogy konczentráljuk és kifejtsük egész erőnket a küzdelemben ott, a hol valóban szükség van reá, de jól megválaszszuk a csatateret, meggondolatlan szélmalomharczan ne fecséreljük erőnket. Fájdalom, már is aktuálissá vált ez az igazság. A lelkészegyesületek jóformán első életjele szükségtelen, meddő és káros küzdelmi jelszó kibocsátása volt. Ha napirenden volna a szekularizáczió kérdése, igyekezném azon ezer és egy okot kifejteni, a melynél fogva e kérdés feltevését a mi viszonyaink között általánosan károsnak és veszélyesnek tartom. E fejtegetésnek itt a mi tanácstermünkben nem volna sem helye, sem ideje.

De egy körülményre rá kell mutatnom. Ha bárki abban a nézetben van, hogy a szekularizácziórét meg kell indítani a küzdelmet, ám tegye ezt a politikai pártélet küzdőterén, igyekezzék az eszmének propagandát csinálni, általános politikai alapon annak hiveket szerezni valláskülönbség nélkül, de ne indítsa meg felekezeti alapon ezt a küzdelmet, ne úgy állítsa azt oda, mintha egyik egyház papsága irigykednék a másikra és az általa élvezett anyagi előnyöktől akarná azt megfosztani. Teljesen jogos téren mozog a lelkészegyesület, a mely papságunk sanyarú helyzetét tárgyalja.


Ha talán tapintatosabbnak tartanám is, ha épen ott, a hol az ő anyagi helyzetéről van szó, a világi elemnek engedné át a vezetést, de senki rossz néven papságunktól nem veheti, ha reámutat azon valóban tarthatatlanná vált aránytalanságra, a mely például a tanitói illetmények s a lelkészi kongrua között mutatkozik. Ha a fizetésrendezések terén eszközölt legutolsó nagy lépések után a lelkészi intézmények korszerű rendezését is követeljük, ezt, ismétlem, senki rossz néven nem veheti.

 

De akkor, a midőn mint protestánsok szervezkedünk, lépünk a nemzeti közvéleménye elé, akár hivatalos, akár társadalmi szervezetek alakjában történjék ez, saját sorsunkkal, saját vagyonunkkal, saját feladatainkkal foglalkozzunk, ne intézzünk más felekezet viszonyai ellen olyan kirohanást, a mely valóban a felekezeti küzdelem szinével bír és mindennél alkalmasabb arra, hogy gyűlöletes szinben tüntessenek fel ellenfeleink.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98