Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

A király és a kiegyezés

A „Budapesti Hirlap” alkalmi tudósitója a lap aug. 31-iki számában a következő igen érdekes bécsi levelet közli a királyról és a kiegyezésről. Bizonyos, hogy az agg királynak legfőbb gondja, hogy a monarkia békés jövőjét biztosítsa. Most, a mikor mindkét állam politikai horizontján elég komor felhők tornyosulnak s új nemzeti korszak elkövetkezését várja Magyarország, hire jár, hogy az uralkodó félti a monarkia jövőjét.

 

Ezért szinte irtózik minden engedménytől, vagy újszerű dologtól s minden törekvése a mai közösügyes állapotok föntartása mellett van. S e tekintetben a király elvei, nézetei ma is a régiek, konzervativok. Hogy ez a szó teljes értelmében igaz, elég csak a legutolsó trónbeszédre utalni, melylyel az uralkodó az első osztrák népparlamentet megnyitotta. A midőn az osztrák képviselőház új tagjai egészen szokatlan tarkasággal megjelentek a Hofburgban s az általános választójog alapján képviselőknek választott politikusokhoz beszélt az uralkodó, ebben az új környezetben egyedül a király szavai és meggyőződése voltak a régiek s a politikai tradicziókhoz mértek.

 

Leginkább szembeszökő volt ez tudvalevőleg akkor, a midőn a monarkia két államának viszonyáról beszélt az uralkodó s a midőn azt a kivánságát fejezte ki, hogy a két állam között való viszony lehetőleg a régi átvett formák szerint rendeztessék és helyeztessék szilárdabb alapra. A király vezérgondolata akkor is az volt, hogy kerüljön el a két állam minden olyan lázitást, amely a pragmatika szankczió politikai kötelékeit sérthetné.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98