Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

A marokkói veszedelem

Marokkóban tejes a felfordulás. Azt jelentik a táviratok, hogy Fezben zavargás tört ki, hogy Abdul Azisz szultán fogoly a saját palotájában, a fővárosban szultánná kiáltották ki eddig fogva tartott testvérét, Mulej Mohamedet. Most már tehát két ellenszultán van, az egyik Fezben és a másik, Mulej Hafid Marakesben.

 

A nagy zavargásból Rajsuli ismét hasznot húzott s megvert egy sereget, a mely még Abdul Azisz nevében vonult ki ellene. Győzelme nem volt nehéz, mert a katonák, a kik zsoldjukat nem kapták meg, elégedetlenek s nincs köztük fegyelem, mert nem tudják, hogy most már tulajdonképen ki a legfőbb uruk. A benszülött törzsek a két ellenszultán körül csoportosulnak s Abdul Azisz teljesen magára maradva, maholnap alighanem kénytelen lesz lemondani. Az európai politikának el kell készülnie a marokkói trónváltozás eshetőségére. Hogy a trónváltozás még igen nagy belső zavart fog előidézni, bizonyosra lehet venni.


A francziák Kazablanka előtt minden eshetőségre megerősítették seregüket s a franczia kormány kész újabb csapatokat küldeni Drude tábornoknak, ha a dolgok fejlődése ezt szükségessé tenné.
Augusztus 28-ikán nagy csata volt Kazablanka közelében Taddert-ben Drude tábornok serege és az arabok között. Drude tábornok éjjel két órakor kezdte a támadást. Ezerötszáz franczia megütközött csaknem ugyanakkora számú ellenséggel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A marokkói kérdésről Tangerben tanácskozó diplomáciai testület tagjai Mulej Hafid, a megválasztott ellenszultán bevonulása Marakes városába Abdul Aziz, a trónjától megfosztott szultán A marokkói külügyminiszter Francia szpáhi katonaság A bennszülött lovasság, a szpáhik támadása A marokkói harcokból. Koránnal a kezükben lázítják a papok a tömeget A marokkói harcokból. Harcok Marokkóban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98