Dtum
Login with Facebookk
1908 | Április

A magyar bohém-világ

A Budapesti Ujságírók egyesülete szokásos évi almanachját az idén a magyar bohém-élet ismertetésének szentelte. A nagy közönség számára alig találhattak volna érdekesebb témát: az emberek napról-napra olvasnak ujságot, elvétve könyvet is, látnak színdarabot, képet, szobrot, - érzik, hogy azok, a kik ezeket csinálják s néha akarata ellenére is tömik beléje a szellemi táplálékot, - másféle emberek, máskép élnek, máskép gondolkodnak, máskép mulatnak és dolgoznak mint a többi: jóformán másféle emberfajtának a természetrajza, élete, szegényes örömei, kicsi és nagy kellemetlenségei teljesen ismeretlenek az olvasó publikum előtt.

 

Erről akar valami fogalmat adni az ujságírók almanachja, betekintést az ujságírás, irodalom és művészet színfalai mögé. S ez annyival is érdekesebb, mert a budapesti társadalomnak egy köre sem fejlesztett magának olyan jellemzetes, tipikusan budapesti életet, mini az a kör, a melyet a „bohém-világ” nem egészen találó elnevezésével szoktak egységbe foglalni. S érdekes a díszes és terjedelmes könyv tartalma is: a mai sajtónak jóformán minden nevesebb munkása írt bele valamit, czikket, rajzot, tréfás leírást, a bohémség, egy-egy vonásáról.

 

Van benne ezenkívül még, csemegéül, költők bemutatkozása; egy sereg mai költő egy-egy verse s egy másik szakaszban a magyar irónők írnak legkedvesebb témáikról. Az egyes czikkek mellett ott van írójuknak arczképe s ezen kívül is számos művészi kép diszíti a szép könyvet, melyet Szerdahelyi Sándor szerkesztett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98