Dtum
Login with Facebookk
1908 | Április

Lehár Ferencz új bemutatója a Népszínházban

Az operett vidám birodalmát évek hosszú sora óta nem hódította meg zeneszerző olyan diadalmasan, mint a „ Víg özvegy” szerzője. A kedves, bohó műfaj, mely Offenbach fölléptével egy csapásra nyerte meg a maga számára a szinházba járó embereket, a bécsi Strauss-szal és Souppéval, majd Planquette-el, Millöckerrel s néhány igazán kitűnő szinészszel és szinésznővel népszerűségben egy időre játszva legyőzött minden más szinpadi műfajt,- éveken át csak úgy tengődött, nem voltak nagy sikerű új szerzői s lassankint elfogytak – nálunk és külföldön is – az igazi kiváló játszói.

 

Megpróbáltak friss vért önteni bele a tánczos és kiállításos angol operettel, de csak ideiglenes sikerrel. Elhamarkodott jósok már az operett pusztulásáról sopánkodtak, szinigazgatók a régi hires operettek fölélesztésével kisérleteztek, kiterjesztették az operett forgalmát énekes bohózatokra, víg operákra, - a mikor egyszerre csak a „ Víg özvegy” meseszerű sikere járta be a világot. Hamarjában alig lehet találni külső arányaiban ehhez fogható sikert.

 

Százszor és százszor játszották minden német operett-szinpadon, a magyar szinpadon, Angolországban, Amerikában, - szinte csillagászati számok lennének belőle, ha statisztikát akarnánk csinálni a „Víg özvegy” előadásairól.


Ebből érthető, ha most Budapesten is nagy érdeklődés várta Lehár új darabjának, a „ Három feleség” –nek bemutatóját a Népszinházban. De érdeklődhetik iránta a magyar publikum más okokból is. Lehár félig_meddig a mienk is. Cseh eredetű apától származik ugyan, de Komáromban született, a hol apja katonai karmester volt. S sorsa később is, miután Prágában elvégezte a konzervatoriumot, visszahozta Magyarországra: ő is katonai karmester volt Losonczon egész 1893-ig.

 

Aztán tengerészeti karmester lett Pólában, majd Budapestre került ismét s itt ismeretlenül, sok küzdelem közepette élt, várta a siker felderülését. Itt Budapesten került először szinpadra „ Kukuska ” czímű operájával, melyet aztán, Lipcsében is előadtak. Igazi sikert azonban nem tudott vele aratni s ezért elkedvetlenedve az operától, a könnyedebb zenére adta magát.

 

Rövid idő múlva mutatkozott neki a siker a „ Drótostót” czímű operettel, mely nálunk is kedvelt darabja lett egy időre a közönségnek, de ekkor még csak úgy látszott, hogy Lehár egyike marad a jó középszerű operett-szerzőknek. Csak a „Víg özvegy”-gyel jutott a siker kedvenczei sorába s lett a legkapósabb operett-szerző az egész világon. Ekkora sikere talán nem is lesz többé soha – az ilyet a legritkább ember éri el kétszer – de ez csak annál erősebbé teszi az érdeklődést új darabja iránt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Teleti Pál beszéde Kolozsváron Teleti Pál beszéde Kolozsváron
Az erdélyi értekezlet befejezése után közel háromszázteritékes...
Kereskedőink vészkiáltása Kereskedőink vészkiáltása
A mostani idők általánosan retográd irányzata semmiképpen sem kedvez...
Ötszázharminc uj fővárosi kislakás áll befejezés előtt Ötszázharminc uj fővárosi kislakás áll befejezés előtt
A budapesti szükséglakótelepeken több mint harmincezer személy lakik....
Észak-Finnországba megállitották és bekeritették a szovjetcsapatokat Észak-Finnországba megállitották és bekeritették a...
A szovjetkormány nem válaszolt Tanner finn külügyminiszternek péntek...
A Műegyetem nyerte a teremkézilabda derbit A Műegyetem nyerte a teremkézilabda derbit
A teremkézilabda bajnokság során az e heti fordulóban került szembe...
Szép Ernő - Felhők Szép Ernő - Felhők
Megesett, hogy hátranyúltam megtapogatni a pénztárcámat hogy ott...
Cserzy Mihály Cserzy Mihály
Mikszáth Kálmán nemzette Tömörkény Istvánt és Tömörkény István...
Szívettépő jelenetek közben temették közös sírokba a balfi áldozatokat Szívettépő jelenetek közben temették közös sírokba a balfi...
Tízezrekre menő zokogó tömeg szorongott vasárnap délelőtt 11 órakor a...
Bognár József az FTC-ben Bognár József az FTC-ben
Az MTK és BSE portája után Bognár most az FTC kapuján kopogtatott. Az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98