Dtum
Login with Facebookk
1908 | Április

Olasz flotta-tüntetés a szultán ellen

A világpolitikának husvéti szenzácziója támadt. Olaszország hivatalos jegyzékben bejelentette, hogy három hajóhadosztályt küld a török vizekre azzal a parancscsal, hogy minden eshetőségre készen álljanak. Mihelyt a hadihajók, a melyeket a gaetai kikötőben összpontosítottak, megérkeznek rendeltetési helyükre, Olaszország jegyzéket fog intézni a hatalmakhoz és a portához, a melyben igazolja támadó fellépését.


Olaszországnak nyilvánosságra hozott elhatározását hosszasan húzódó tárgyalások előzték meg Olaszország és a porta között. Arról van szó, hogy Olaszország török területen öt olasz postahivatalt akart felállítani oly városokban, a hol sok az olasz alattvaló. A nemzetközi szerződések ezt a jogát biztosították Olaszországnak. A porta mindazáltal tiltakozott az új postahivatalok felállítása ellen, s mikor Olaszország ragaszkodott tervéhez, a porta elrendelte, hogy az új olasz postahivatalok megnyitását fegyveres katonaság akadályozza meg. Az olasz kormány értesült a portának erről a bizalmas rendeletéről, s ez volt közvetlen oka a bejelentett flottatüntetésnek. Van más oka is. Olaszország azt panaszolja, hogy a török hatóságok Tripoliszban és Kis-Ázsiában renszeresen üldözik az olasz alattvalókat, s Olaszország nem hajlandó tovább tűrni a porta készinűségét.


Az olasz jegyzék hangsúlyozza, hogy Olaszország csak jogainak törvényes védelméről akar gondoskodni, s egyáltalán nem gondol hódításra. A flottatüntetés gyors és teljes eredménynyel jött. Alig indultak el az olasz hadihajók, a római török nagykövet jelentette, hogy a szultán kész teljesíteni Olaszország kivánságait. Erre a hajók visszatértek kikötőikbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98