Dtum
Login with Facebookk
1908 | Augusztus

Egy karrier története

Pakots József ügyes, fürgetollú ujságíró, jó szeme is van s ehez még nagy irodalmi ambicziója. Novellákkal, versekkel, színdarabokkal ostromolta eddig a közönség szívéhez vezető kapukat – most egy nagyobb terjedelmű regénynyel lépett elő. A karriert, a melynek története a regény, Kondor Jenő csinálja meg.

 

Mint névtelen senki tolakszik be a parlament folyosójára, hogy ügyességgel, stréberkedéssel, lelkiismeretlenséggel s nem egyszer gazsággal is mint rettegett hirlapíró, szerkesztő, képviselő, gazdag és nagyrangú ember s a végén kérlelhetetlen becsületbíró fejezze be pályáját. A regény szemmelláthatólag tendencziával van írva: tükrét akarja adni a mi parlamenti életünknek, még pedig olyan tükrét, a melyben a lehető legsötétebb, szinte kínos kép látszik.

 

Szemtelen föllépéssel, kiméletlen kapaszkodással, skrupulus-nélküliséggel mindent el lehet a politikában érni, - a kit csak egy pillanatra is habozóvá tesz a lelkiismeret, az el van veszve. Egészen bizonyos, hogy ez a kép hamis és egyoldalú, de elvégre ehez az írónak joga van. Sokkal nagyobb baja a regénynek, hogy a tendenczia csak a felszinen mozog, a cselekményen s az alakokon kívül marad s a cselekményben nem élet pezseg, hanem az író kezét látjuk mindig a szín mögött, a mint alakjait igazgatja, akár bábuit a bábjátékos.

 

Egyik alakja sincs emberileg megalkotva, legkevésbbé pedig a főalak. Ennek csak reprezentatív, vagyis a tendencziára vonatkozó tulajdonságait látjuk, soha nem lép elénk emberi vonásokkal, mint olyasvalaki, a ki ép úgy létezik, emberileg érez, haragszik és örül, mint mi többiek. Teljesen elvont figura, papirosból van a lelke, nyomdafestékből a színe.

 

Ezért a történet is, a mely ilyen papír maché alakokra van építve, minduntalan összeroppanna, ha a szerző kellő pillanatban oda nem nyúlna hozzá, hogy megtámaszsza. Nem is organikusan fejlesztett, logikusan, jelenetről-jelenetre, alakról-alakra fejlesztett cselekmény, hanem mozgó fényképek egymásutánja, melyeket az esetlegesség vékony szálai fűznek össze.

 

Hogy mégse teszszük le a regényt unatkozva,sőt kevésbé magas szempontokból olvasók még érdeklődve is olvashatják, az nem annyira az író érdeme, mint a hírlapíróé, a ki igen jól ismeri a mi parlamentünk minden zeg - zugát s routineos, élénk tollal is tudja megrajzolni. Egyenkint ezek a parlamenti képek igen ügyes karczolatok, - sajnáljuk olvasás közben, hogy nem tudnak tartalmas, helyes távlatokba sorakozó egységes képsorrá összeolvadni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Sürgős közmunka kell! Sürgős közmunka kell!
Az a nép, mely a kornak kincsharácsoló hadjárataiban nem vesz részt,...
Monopóliumot kér egy társaság nemes búzavetőmag kivitelére Monopóliumot kér egy társaság nemes búzavetőmag kivitelére
Szép eredményt értek el Magyarországon az utóbbi években a...
Gróf Klebelsberg Kunó könyve Gróf Klebelsberg Kunó könyve
A háborúból élve maradt, vagy éppen akkor nevelkedett nemzedék...
Hamis pénzverés a fegyházban
Sopronból olyan jelentések jöttek az Igazságügyi Minisztériumhoz,...
A budapesti teniszcsapat 4:2-re verte Cambridge válogatottjait A budapesti teniszcsapat 4:2-re verte Cambridge válogatottjait
A kép napra tervezett városközti teniszversenyt a szombati hóvihar...
A Vezúv kitörése A Vezúv kitörése
Matteneci tanár, a Vezúv hegyen fennálló megfigyelő intézet vezetője...
„Izom”, „Jeni” és „Vörös Ágnes”...
A köruti Halló- büfében az utóbbi időben több bűnözőt fogtak el a...
Zenélő hangok Zenélő hangok
A hangról már régesrégen tudják a tudósok, hogy nem egyéb, mint két...
A FTC. plakettjei A FTC. plakettjei
A FTC. plakettjeit mutatjuk be itt olvasóinknak. A MAC., MAFC. és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98