Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1908 | December

A sub-target gép

Szemere Miklós szentlőrinczi lövőterén a lövősport iránt érdeklődőknak a minap igen érdekes látnivalókban volt részük. A subtarget elnevezésű amerikai gép bemutatása volt czélja az összejövetelnek. A bemutatás megelőző ujsághirek olyan gépről tettek emlitést, a mely golyó kilövése nélkül önműködőleg megmutatja nekünk azt, hogy hová találtunk volna, ha lőttünk volna.

Valósággal ez is egyik czélja a gépnek, de nem csupán ez, mert első sorban a czélzás oktatására, a czélzásnál követendő eljárás gyors megtanulására való, tehát tanítási és tanulási eszköz. Berendezése folytán azonban arra is alkalmas, hogyha bármely hozzá erősített és meg nem töltött puskát elcsattantunk, megmutatja nekünk azt, hogy a lövés pillanatában, jobban mondva abban a pillanatban, mikor a golyó a puskacsövet elhagyta volna, lövésünk iránya a czélponttól mely irányban tért volna el.

A sub-target gép szerkezete röviden a következő:

Szilárdan álló állványon egy a puska természetes sulyára kiegyensúlyozott, lefelé és felfelé kinyuló két-két karral ellátott széles fémkamó van, melynek két lenyúló karjára a puska vízszintesen rá van szerelve.

A széles kamó két felső ágával forgathatóan egy körülbelül hátsó harmadában alátámasztott vízszintes tengelyre van ráhuzva. A kamó két lenyuló karjának szerkezete olyan, hogy a rajta megerősített puskát függőleges és ferde síkok irányában, valamint szükség esetén vízszintes síkban is mozgathatjuk, tehát épen úgy, a hogy a puskával szabadkézből való lövésnél is teszünk.

A kétkarú emeltyűt képező tengely elülső végéhez golyós izület segitségével egy hegyén rövid tűvel végződő s körülbelül 3-4 mm. vastag, a golyós izület előtt szintén alátámasztott fémpálcza van erősítve, a mely a golyós izületből mint kiinduló pontból, hegyével szintén mozgatható ugyan, de eredeti rögzített helyzetében a gépre alkalmazott puska irányvonalával* mértanilag párhuzamos.

A fémpálcza tűhegye előtt néhány miliméterre annak a czéltáblának kisebbített mása áll, a melyre a puskával czélozni akarunk. A czéltábla mögött egy rugóval felszerelt s a talpazatba vájt kis horonyban a tű hegye felé mozgó fémtáblácska van, a melybe a kisebbített czéltáblát betolhatjuk.

Ezen fémtáblácskának egy kis nyulványához drót van erősítve, a mely egy burokban előre-hátra mozog. A drót másik vége a puska elcsattantó készülékhez van erősítve.

Ezen berendezés kamón föl, le vagy oldalt és ferde irányban mozgatható puskát a távolabb levő nagy czéltáblára czélba emeljük, akkor a tengely folytatásául szolgáló fémpálcza elülső hegye az átvitelt közvetítő emeltyű-szerkezet következtében a kis czéltábla előtt ugyanazon mozgásokat mutatja, a melyeket a puska elülső vége, vagyis a puska cső-torkolata a karok reszketése, vagy a helytelen czélratartás következtében tesz.

Ha a puska irányvonala pontosan és szilárdan a nagy czéltábla czélfeketéjére van irányozva, akkor a fémpálcza hegye is pontosan és szilárdan az előtte lévő kisebbített czéltábla feketéjére, tehát a czélpontra mutat; röviden a kis fémpálcza érzékíti szemünk előtt mindazon hibákat, a melyeket a czélzásnál elkövetünk, s megmutatja azt is, a mikor helyesen czélozunk.

Ha azt akarjuk látni, hogy abban a pillanatban, mikor a puskát elsütjük, irányvonalunk (czélzásunk) a czélponttól mely irányban tért el (akár helytelen czélzás, akár karjaink reszketése következtében) akkor a puskát czélbavétel (irányzás) után elsütjük. A puska elsütő készülékéhez erősített drótot ezzel mozgásba hozzuk, a mely mozgás a kisebbitett czéltáblát, a melynek lemezéhez a drót másik vége van erősítve, a fémpálcza tűjéhez löki úgy, hogy a tű a kis czéltábla megfelelő helyén kis lyukat ejt.

Ha a lövés pillanatában helyesen czéloztunk, ez a lyuk a czélpontban lesz, ha nem czéloztunk helyesen, akkor megfelelő eltérést mutat.

* Irányvonalon azt a képzelt vonalat értjük, mely a nézőke közepe, a czélgömb teteje és a czélpont között van. Az irányvonalat akkor nyerjük, ha czélozunk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A sub-target-gép Czélzás
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Letartóztatták Kassák Lajost Letartóztatták Kassák Lajost
A szolnoki rendőrség vasárnap délután letartóztatta Kassák Lajost és...
Napraforgóolaj egyedáruság készül? Napraforgóolaj egyedáruság készül?
Evés közben jön meg az étvágy, mondja a régi közmondás! Napról napra...
A III. ker. TVE megnyerte az osztrák vízipóló-bajnokságot A III. ker. TVE megnyerte az osztrák vízipóló-bajnokságot
III. ker. TVE – WAC 6:2 (3:1) Az óbudai csapat az Amateure...
Gőzkazán fűtése földgázzal
Hamburgban 1910-ben gazdag földgázforrást találtak, a mely naponta...
A pesti tőzsde gurul a lejtőn A pesti tőzsde gurul a lejtőn
Sivárabb, szomorubb, kiábránditóbb piacot, mint aminőt hónapok óta a...
Aratásig nem lesz földbirtokárverés Aratásig nem lesz földbirtokárverés
Elsőnek jelentettük a bajba jutott kisgazdák megsegitésére vonatkozó...
Országos rekorddal nyerte a BBTE a 4x100 m-es bajnokságot Országos rekorddal nyerte a BBTE a 4x100 m-es bajnokságot
1933. évi szenior és ifjúsági stafétabajnokságait a BEAC pályán...
Van-e jobboldali és baloldali irodalom?  - Illyés Gyula Van-e jobboldali és baloldali irodalom? - Illyés Gyula
Rédey Tivadart az irodalmi közvélemény, melynek fonák ítéletei ellen...
Hóesés- villámlással és mennydörgéssel Székesfehérvárott, ítéletidő Veszprémben Hóesés- villámlással és mennydörgéssel Székesfehérvárott, ítéletidő...
Székesfehérvárról jelentik: Vasárnap délelőtt féltizenegykor sűrű...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98