Dtum
Login with Facebookk
1908 | Február

Egy félbemaradt köpenicki kapitány

Voigt mester iskolát csinált. A mióta Köpenicken bolonddá tartotta a vitéz hadsereget, azóta az ő hírnevétől és dicsőségétől visszhangzanak a bérczek és a – lapok.

 

Nos, igen, a lapok! Mert a nyomdafestéknek szüksége van az ilyen nagyszerű szélhámosokra, akik például annak okáért felkerekednek egyszerre a csiriz és a kaptafa mellől s olyan komédiát rögtönöznek, hogy az egész világ hahotája csendül bele.


A jámbor közönség csak amugy falja azóta is a köpenicki históriákat s egyik-másikban bizony meg-megindul a vállalkozási kedv. Mégis csak szép, ha ilyen hírnévre vergődik az ember!


Herostratesz, aki azért gyujtotta fel Diana remek templomát, hogy a világtörténelembe belekerüljön a neve, megismétli magát s minduntalan akadnak, akik bűnt, szégyent, börtönt is magukra vállalnak a – hír kedvéért. Kivált ha a dolog egy kis pénzmagot is hozhat.


Lám ezt az urat, kit fényképünk itt sikerülten ábrázol, sem hagyta nyugodni Köpenicknek merészen kigyult csillaga. Borbélylegény volt Máriássy Géza. Így hívják a mi hősünket.

 

A borbélység szép foglalkozás, de még sem olyan, hogy egy ambiciózus lényt kielégítene. Ott is hagyta Máriássy uram a szappanverőt s hajnyírókat és felcsapott - írónak.


Figaróból tárczaíró lett. A brassói lapokban jelentek meg zsenge szerzeményei. Ugy látszik, ott az emberek türelmesebbek és szelídebbek. Bevették az írásait.


De hát a Muzsa mégis csak nagyon fölületesen csókolta homlokon a mi emberünket és Máriássy más után nézett. Gondolkozni kezdett s ez némely embernél néha sikerülni szokott. Addig-addig törte fejét, míg végre homlokára ütött.
- Hopp, meg van!
- Még fogtok rólam hallani – bucsuzott el ismerőseitől és vonatra szállt.


És ebben is igaza volt. Csakugyan az ő nevét is szárnyra vette a hír. De a rendőri krónikák szürke apróságai között. Máriássy ur ugyanis beállított egy szép napon Békésre a csendőrséghez.


- Agárdi Nagy István vagyok! – mondotta szigoru hangon – kassai kerületi detektív. Egy pénzhamisító szövetkezet után nyomozok s a szálak ide vezettek. Gróf Wenkheim birtokán lévő zsellérségnél házkutatásokat kell tartanom s e czélból kérek csendőrfedezetet.


Ezzel felmutatta a gönczi főszolgabíróság rendeletét, mely szerint Agárdi Nagy István kassai kerületi detektív megbízatik, hogy a gönczi járásban nagy mértékben lábra kapott pénzhamisításokban az ország egész területére kiterjedő nyomozást folytasson.


A dolog eddig rendben lett volna. A csendőrőrsvezető azonban véletlenül Gönczről való volt s nagyon jól tudta, hogy Gönczön nincs is szolgabíróság. Roppant gyanusnak tűnt fel neki tehát az előkelő idegen, aki közömbösen fujta czigarettája füstjét.


És … a „detektív” egyszerre csak azon vette magát észre, hogy a csendőrfedezetet megkapta. Igen, csakhogy a csendőrök biz őt magát vették fedezetük alá. Az őrszobán tartották s el nem mozdultak többé mellőle. Hiába fenyegetőzött. - Ebből nagy bajok lesznek – erősítgette szemrehányón – így nem szabad egy hatósági emberrel bánni.


A csendőrök azonban nem tágítottak s egy-két óra mulva a „detektív” már ott tartott, ahol a beismerő vallomás kezdődik. Egyszóval alaposan felsült nagyszerű tervével.


Milyen bájos dolog lett volna a csendőrsegédlettel – lopni! Még le is csukatott volna egy pár vagyonos gazdát, pénzüket szépen „bűnjelként” lefoglalja, aztán….üthették volna a nyomát. Ez mind igen szépen volt kigondolva papiron. Csak álom volt!


És Máriássy most megint szeretne tárczákat írni vagy már azt sem bánná, ha megint szappanhabot verhetne. Hja! Köpenicknek ugylátszik egy a sorsa!


Ami a végén nem sikerült Voigt mesternek, az már az elején is csütörtököt mondhat egy olyan szerény kezdőnél, mint aminő – hiába tagadja – Máriássy Géza. És mindez nagyon jól van. Így legalább tárczákat sem fog írni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Máriássy Géza Vogt_cipesz_kopenicki_kapitany_civilben Vogt_cipesz_kopenicki_kapitany_katonai_ruhaban
Cikk-ajánló
Eltűnt egy kispesti különc uriember, aki sok százmilliót hordott a nyakába akasztva Eltűnt egy kispesti különc uriember, aki sok százmilliót hordott a...
Vasárnap reggel megjelent a főkapitányságon Zemán Ferenc ungvári...
Az adózás és az ex-lex Az adózás és az ex-lex
A főváros polgársága ugy látszik, nem él az adó nem fizetés jogával....
Meghalt Bérczy Jenő, a Filléres Színház igazgatója Meghalt Bérczy Jenő, a Filléres Színház igazgatója
Plakátrendelés közben a szívéhez kapott és holtan esett össze Bérczy...
Székelyföldi fakivitel Székelyföldi fakivitel
Gyökeres és gyors segítséget jelent a székelyföldi fatermelők számára...
Mihály vagy Michael? Mihály vagy Michael?
Tolsztoj keresztnevét sok újabb német kiadványon oroszosan látom....
Olasz lapok Magyarország és Bulgária Romániával szemben támasztott követeléseiről Olasz lapok Magyarország és Bulgária Romániával szemben támasztott...
Az olasz sajtó figyelmét a nyugateurópai események mellett a...
Cseremisz nyelvtan Cseremisz nyelvtan
Oroszország különböző kormányzóságaiban elszórva laknak a...
Goethe és a testi nevelés Goethe és a testi nevelés
Ennek a czímnek láttára az olvasónak egyik része azt gondolná, hogy...
Az elföldelés után a föld még órákon át mozgott
A nürnbergi per hétfő délutáni tárgyalásán Szmirnov ezredes folytatta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98