Dtum
Login with Facebookk
1908 | Február

Egy félbemaradt köpenicki kapitány

Voigt mester iskolát csinált. A mióta Köpenicken bolonddá tartotta a vitéz hadsereget, azóta az ő hírnevétől és dicsőségétől visszhangzanak a bérczek és a – lapok.

 

Nos, igen, a lapok! Mert a nyomdafestéknek szüksége van az ilyen nagyszerű szélhámosokra, akik például annak okáért felkerekednek egyszerre a csiriz és a kaptafa mellől s olyan komédiát rögtönöznek, hogy az egész világ hahotája csendül bele.


A jámbor közönség csak amugy falja azóta is a köpenicki históriákat s egyik-másikban bizony meg-megindul a vállalkozási kedv. Mégis csak szép, ha ilyen hírnévre vergődik az ember!


Herostratesz, aki azért gyujtotta fel Diana remek templomát, hogy a világtörténelembe belekerüljön a neve, megismétli magát s minduntalan akadnak, akik bűnt, szégyent, börtönt is magukra vállalnak a – hír kedvéért. Kivált ha a dolog egy kis pénzmagot is hozhat.


Lám ezt az urat, kit fényképünk itt sikerülten ábrázol, sem hagyta nyugodni Köpenicknek merészen kigyult csillaga. Borbélylegény volt Máriássy Géza. Így hívják a mi hősünket.

 

A borbélység szép foglalkozás, de még sem olyan, hogy egy ambiciózus lényt kielégítene. Ott is hagyta Máriássy uram a szappanverőt s hajnyírókat és felcsapott - írónak.


Figaróból tárczaíró lett. A brassói lapokban jelentek meg zsenge szerzeményei. Ugy látszik, ott az emberek türelmesebbek és szelídebbek. Bevették az írásait.


De hát a Muzsa mégis csak nagyon fölületesen csókolta homlokon a mi emberünket és Máriássy más után nézett. Gondolkozni kezdett s ez némely embernél néha sikerülni szokott. Addig-addig törte fejét, míg végre homlokára ütött.
- Hopp, meg van!
- Még fogtok rólam hallani – bucsuzott el ismerőseitől és vonatra szállt.


És ebben is igaza volt. Csakugyan az ő nevét is szárnyra vette a hír. De a rendőri krónikák szürke apróságai között. Máriássy ur ugyanis beállított egy szép napon Békésre a csendőrséghez.


- Agárdi Nagy István vagyok! – mondotta szigoru hangon – kassai kerületi detektív. Egy pénzhamisító szövetkezet után nyomozok s a szálak ide vezettek. Gróf Wenkheim birtokán lévő zsellérségnél házkutatásokat kell tartanom s e czélból kérek csendőrfedezetet.


Ezzel felmutatta a gönczi főszolgabíróság rendeletét, mely szerint Agárdi Nagy István kassai kerületi detektív megbízatik, hogy a gönczi járásban nagy mértékben lábra kapott pénzhamisításokban az ország egész területére kiterjedő nyomozást folytasson.


A dolog eddig rendben lett volna. A csendőrőrsvezető azonban véletlenül Gönczről való volt s nagyon jól tudta, hogy Gönczön nincs is szolgabíróság. Roppant gyanusnak tűnt fel neki tehát az előkelő idegen, aki közömbösen fujta czigarettája füstjét.


És … a „detektív” egyszerre csak azon vette magát észre, hogy a csendőrfedezetet megkapta. Igen, csakhogy a csendőrök biz őt magát vették fedezetük alá. Az őrszobán tartották s el nem mozdultak többé mellőle. Hiába fenyegetőzött. - Ebből nagy bajok lesznek – erősítgette szemrehányón – így nem szabad egy hatósági emberrel bánni.


A csendőrök azonban nem tágítottak s egy-két óra mulva a „detektív” már ott tartott, ahol a beismerő vallomás kezdődik. Egyszóval alaposan felsült nagyszerű tervével.


Milyen bájos dolog lett volna a csendőrsegédlettel – lopni! Még le is csukatott volna egy pár vagyonos gazdát, pénzüket szépen „bűnjelként” lefoglalja, aztán….üthették volna a nyomát. Ez mind igen szépen volt kigondolva papiron. Csak álom volt!


És Máriássy most megint szeretne tárczákat írni vagy már azt sem bánná, ha megint szappanhabot verhetne. Hja! Köpenicknek ugylátszik egy a sorsa!


Ami a végén nem sikerült Voigt mesternek, az már az elején is csütörtököt mondhat egy olyan szerény kezdőnél, mint aminő – hiába tagadja – Máriássy Géza. És mindez nagyon jól van. Így legalább tárczákat sem fog írni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Máriássy Géza Vogt_cipesz_kopenicki_kapitany_civilben Vogt_cipesz_kopenicki_kapitany_katonai_ruhaban
Cikk-ajánló
Homosexualitás és gonosztett Homosexualitás és gonosztett
Cesare Lombroso, a kiváló büntető anthropolog foglalkozott legújabban...
Németország nyerte a női tőrvívó csapatbajnokságot Németország nyerte a női tőrvívó csapatbajnokságot
Vasárnap délelőtt 11 órakor nagy érdeklődés közepette tartották meg a...
A kormányválság megoldása A kormányválság megoldása
A magyar politikai életnek régóta nem voltak olyan izgalmas napjai,...
Mulatság a lövészárokban Mulatság a lövészárokban
A harcztérről kedves levelet hozott a posta a Magyar Figaronak. A...
Rendőrök kivont karddal támadtak az ellenzéki jelölt programbeszéde után a tömegre Rendőrök kivont karddal támadtak az ellenzéki jelölt programbeszéde...
Sajnálatos események zavarták meg vasárnap a hangos választási...
A Friedrich-vacsorán résztvett képviselőket mára megidézte a rendőrség A Friedrich-vacsorán résztvett képviselőket mára megidézte a...
Vasárnap délelőtt Katona Rezső rendőrfőtanácsos tovább folytatta...
A boer háború és a nemzetközi gazdasági érdekek A boer háború és a nemzetközi gazdasági érdekek
Az összes angol hirlapok nagy szenvedélyességgel követelik a két boer...
Focillon festészet-története
Kétségtelen, hogy a nyugateurópai művészet centrális területei a...
Viczerát elhagyta a kártyás szerencse….
A főkapitányság bűnügyi osztálya elfogta a főváros egyik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98