Dtum
Login with Facebookk
1908 | Július

Tüntetések a horvát bán ellen

Báró Rauch horvát bán körülbelül egy héttel ezelőtt, hogy ezzel is elősegítse a megbékülést, körútra indúlt Horvátországban. A körút változatos sikerrel folyik, s míg egyes helyeken nyugodtan fogadják a bánt, esik zajosabb fogadtatás is. A bán közelebb kiadott egy rendeletet, a melylyel az eddig érvényben volt útvámokat megszünteti. Ezt a rendeletét mindenütt személyesen akarta kihirdetni a népnek, hogy ezzel maga iránt rokonszenvet ébresszen.


Már az első városba, Károlyvárosba sem mert bemenni, mert félt a tüntetésektől. A bán óvatossága daczára – mindenütt csak a kinevezett tisztviselőkkel üdvözöltette magát – elkövette azt a baklövést, hogy átrándult az osztrák területen lévő Kninbe, ahol azonban a tömeg megkergette. A bán csak futva tudott menekülni…


Julius 12-én azonban elérte a végzete Rauch bárót horvát területen is. A bán automobilján Novi felé igyekezett, a hol már korán reggel elterjedt a hir, hogy jön a bán. Dél felé járt az idő, mikor az országuton nagy porfelhő jelezte a bán automobiljának közeledtét. Az utczán csoportosult lakosság sebtén az út két felére áll, az első sorba a siheder legények és jelentőséges mosolylyal fogadták a bán érkezését. Az automobil közeledett s hangos tülkölés hivta föl az embereket, hogy térjenek ki az útból. A sihederek erre készakarva az út közepére mentek s az automobilt, a melyben Rauch bán és kiséretének tagjai ültek, föltartóztatták útjában. Az automobil hirtelen meglassította járását, nehogy baleset történjék.

 

A tömeg ekkor éktelen lármában tört ki:
- Abczug Rauch!
- Le a disznóval!
- Le a magyarokkal!
- Veszszenek a magyarok! kiáltások röpködtek a levegőben s a fülsiketítő lármába élet füttyök vegyültek.
Egy szempillantás alatt záptojás, rothadt gyümölcs s egyéb piszok özönével hullott az automobilra a bán és kisérői felé.

Rauch bán a támadásra sápadtan ült helyén, látszott rajta, hogy minden izében reszket, de türtőztetni igyekezett magát. A fölizgatott lakosságnak azonban ez nem volt elég, hatalmas botokkal rohant az automobil felé, a bán erre előrántotta revolverét s ettől a fenyegetéstől a támadók megszeppentek. A felbőszült tömeg erre megint vad ordítozással szidalmazta a bánt, végre a soffőr utat tört és az automobil tovább száguldott a fölizgatott tömeg elől. Az automobil, a bánnak és kiséretének ruhája tele volt piszokkal és mindenféle szennyes anyaggal.


Az automobil gyorsan haladt Czirkovenics felé a Noviból vezető országúton. Ám itt könynyen végzetesség válható merényletet készitettek a bán ellen. Az út mentén a táviró- és telefonpóznákat ledöntötték, a drótot keresztülhuzták az uton s így akarták az automobilt föltartóztatni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A zágrábi székesegyház Jellasics szobra Zágrábban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98