Dtum
Login with Facebookk
1908 | Június

Forrongás Perzsiában

Perzsiában ismét forradalmi jellegű zavarok dúlnak. Mohamed Ali perzsa sah a minap a trónörökössel együtt elhagyta Teheránt s a főváros közelében lévő Bágsa-kertbe tette át lakását. Távozása nagy titokban történt, s olyan körülmények között, hogy bátran lehet szökésnek nevezni. Elmenekült a nép dühe elől, a mely egyre fokozottabb mértékben kezd ellene megnyilvánulni. Mivel máig hivatalosan nem publikálták, hogy merre jár, az a hír terjedt el, hogy külföldre akar menni. Erre a parlament elhatározta, hogy azonnal megválasztja az új sahot, ha Mohamed Ali elhagyja az országot. Mohamed Ali erre jelentkezett. A Bágsa-kertből üzenetet küldött, hogy csak üdülés czéljából akar néhány napot palotáján kívül tölteni, de néhány nap mulva visszatér a fővárosba, hogy a parlamenttel együtt dolgozzék.


E kijelentést Teheránban tudomásul veszik, de a biztatás hatás nélkül marad. Mohamed Ali alkotmányellenes politikája hónapok óta nagy forrongásban tartja az egész országot. A sah orosz tanácsadója, Badar Csang emir befolyására már a mult év deczemberében kisérletet tett arra, hogy a parlament jogait megnyirbálja és az alkotmányt fölfüggessze.


Ez a kisérlete miniszterválságokat és parlamenti konfliktusokat idézett elő, a melyek csak akkor multak el, a mikor Mohamed Ali megesküdött az alkotmányra. De ezután az eskü után sem szünt meg az udvari kamarilla befolyása. A parlament alkotmányos jogai gyakorlásában mindig ellenállásra talált az udvari kamarillában, a mi oly nagy elkeseredést keltett a népben, hogy egyszer bombamerényletet kiséreltek meg a sah ellen.

 

Az utóbbi két hónapban az ország forrongása már forradalmi jellegűvé lett. A nép sokfelé megtagadta az adófizetést s nem akarta elismerni a hatóságok új fejeit. Hozzájárul mindenhez, hogy a határmenti tartományokban zavargás tört ki, a miből konfliktus támadt Oroszországgal. A sah megigérte a parlamentnek, hogy energikus rendszabályokat tesz a nyugalom helyreállítására, de ezek helyett elbocsátotta Nezam-es Szlataneb miniszterelnököt, az alkotmány egyik legerősebb támasztékát s visszautasította a politikai kluboknak azt a követelését, hogy bocsássa el orosz tanácsadóját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98