Dtum
Login with Facebookk
1908 | Május

A Polónyi-Lengyel pör tárgyalása

Óriási nagy érdeklődés mellett folyik annak a szenzácziós pörnek a tárgyalásra, melyet Polónyi Géza volt igazságügyminiszter indított Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő ellen sajtó utján elkövetett rágalmazás miatt.

 

A per keletkezése, mint ismeretes, onnan ered, hogy mikor a koalicziós kormány került uralomra és ehhez mint igazságügyminiszter Polónyi Géza is tárczához jutott: néhai Halmos János nyugalomba vonult polgármester rendkívül neheztelt Polónyira a miatt, mert az exminiszter őt darabontnak tüntette föl.

 

Egyik közgyűlésen, mikor a Polónyi vezetése alatt állott belvárosi bizottsági tagok vezérszónoka Halmost bántó tenorban aposztrofálta, a volt polgármester, a ki ebben is Polónyi kezét látta, a társalgó teremben kifejezést is adott elkeseredettségének. Indulatosan jegyezte meg:
- Polónyi ur fővárosi bizottsági tagságát vagyonszerzésre használta föl!


Ez a nyilatkozat nagy feltűnést keltett a közgyűlési teremben, s miután másnap a lapok e foglalkoztak az affaire-rel, ez mind nagyobb hullámokat csapott és belejátszott az ügybe a politika is.

 

Halmos, a kinek egészségi állapota már nagyon is megrendült, - orvosi tanácsra – békés uton intézte el Polónyival az ügyet, egyik politikai ellenfele, Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő azonban a békekötés után egy ujságban vezetőczikk alakjában magáévá tette Halmos vádját és mindjárt kijelentette: bizonyítani kívánja azt, hogy Polónyi a Beke Erzsébet képviseletében meg akarta zsarolni gróf Nákó Sándor fiumei kormányzót.

 

A Dunagőzhajózási társaság, a Gschwindt-gyár kitelepítése ügyében, a városi és közuti villamos vasut-társaságok dolgában pedig bizottsági tagságát csakugyan vagyonszerzésre használta föl.

 

Polónyi, a ki időközben megbukott, Lengyel ellen sajtópört indított; az ügyészség vállalta a vád képviseletét és a pör sok akadály után végre eljutott abba a stádiumba, hogy az esküdtbíróság hétfőn kezdte meg az ügy tárgyalását.

 

A szenzácziós pör főszereplőinek arczképét itt mutatjuk be olvasóinknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Polónyi pör főszereplői Zsitvay Leo curiai bíró, a tárgyalás elnöke Dr. Balázs Elemér királyi ügyész, közvádló
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98