Dtum
Login with Facebookk
1908 | Március

Az európai uralkodók hitvesei

Huszonhat kedves női arczképet mutatunk be itt olvasóinknak. A képek az európai uralkodók feleségeit ábrázolják.

 

Hogyan, - kiált fel az olvasó – hát olyan sok koronás fő van Európában? Bizony, még ennél is több, mert például a portugál királynét, - a kinek a férjét a minap ölték meg a forradalmárok – már nem is vettük be sorozatunkba.

 

Csakhogy egyedül Németországban tizenhárom fejedelemasszony ül a trónon, mert mint ismeretes, a német birodalom több apró királyság, fejedelemség és nagyherczegség szövetségéből keletkezett. Egy egész csomó, jóformán ismeretlen államocska uralkodónőinek arcképeit látja itt az olvasó, alig tudja valaki róluk, hogy a világon vannak.

 

Ezeknek a kis uralkodócskáknak a hatalma édes-kevés, a pénze se sokkal több, de azért ők is Isten kegyelméből származtatják a méltóságukat – bár már sokszor kifigurázták őket az élczlapok. Igazán csak arra valók, hogy az európai uralkodóknak és a királyi herczegeknek nagyobb választékuk legyen, ha házasodni akarnak, mert tudnivaló, hogy ezeknek a szegény embereknek csakis „egyenrangu” herczegnőket szabad feleségül venniök.

 

Látható ebből a sorozatunkból is, hogy az angol királyné, a német császárné, az orosz czárné és a román királyné ilyen kis német fejedelmi családok sarjadékai voltak. Más hivatásuk ugyis alig van ezeknek az uralkodóházaknak, mint az, hogy feleséget adnak az európai királyoknak – hisz tudnivaló, hogy a mi boldogult királynénk is bajor herczegnő volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Angolország. Alexandra királyné, szül. mint dán kir. hercegnő, 1844. december 1-én Anhalt. Mária hercegné, szül. mint badeni hercegnő, 1865. július 26-án Baden. Hilda negyhercegné, szül. mint nasszaui hercegnő, 1864. november 5-én Dánia. Lujza királyné, szül. mint svéd hercegnő, 1851. október 31-én Görögország. Olga királyné, szül. mint orosz nagyhercegnő, 1851. augusztus 22-én Hessen. Eleonora nagyhercegnő, szül. mint Solms- hohensolm- lichi hercegnő, 1871. szept. 17-én Lippe. Berta fejedelemné, szül. mint hesszen- philippsthal- brachfeldi hercegnő, 1874. okt. 25 Luxemburg. Mária Anna nagyhercegné, szül. mint portugál infánsnő, 1861. július 13-án Mecklenburg- Schwerin Alexandra nagyhercegné, szül. mint angol kir. hercegnő, 1882. szept. 29-én Mecklenburg- Sterlitz Erzsébet nagyhercegné, szül. mint anhalti hercegnő, 1857. szeptember 7-én Montenegro. Miléna fejedelemné, Vukotics Péter vajda leánya, szül. 1847. április 22-én Németország. Auguszta Viktória császárné, szül. mint schleswig- holsteini hercegnő, 1858. okt. 22-én Norvégia. Maud királyné, szül. mint angol kir. hercegnő, 1869.nov.26-án Olaszország. Heléna királyné, szül. mint montenegrói hercegnő, 1873. január 8-án Oldenburg. Erzsébet nagyhercegné, szül. mint mecklenburgi hercegnő, 1869. augusztus 10-én Reuss. Eliz hercegné, szül. mint hohenlohe - langenburgi hercegnő, 1864. szept. 4-én Románia. Erzsébet királyné, szül. mint wied-i hercegnő, 1843. dec.29-én Schaumburg- Lippe. Mária Anna fejedelemné, szül. mint szász -altenburgi hercegnő, 1864. március 14-én Schwarzburg- Rudolfstadt. Anna Lujza fejedelemné, szül. mint schönburg-waldenburgi hercegnő, 1871. február 19-én Schwarzburg- Sonderhausen. Mária fejedelemné, szül. mint szász- altenburgi hercegnő, 1845. június 28-án Spanyolország. Viktória királyné, szül. mint battenbergi hercegnő, 1887. október 24-én Svédország. Viktória királyné, szül. mint badeni hercegnő, 1862. augusztus 7-én Szász- Koburg és Gótha. Viktória Adelheida hercegnő, szül. mint schles wig- holsteini hercegnő, 1885. dec 31-én
Cikk-ajánló
Az állatok világítása Az állatok világítása
Az embernél, aki a természet világában gyakrabban megfordult, mint a...
A méhészet haszna A méhészet haszna
Szegeden az idén országos gyűlésök volt a méhészeknek. Érdekes...
Merénylet egy amerikai milliárdos ellen Merénylet egy amerikai milliárdos ellen
Julius 4-én egy londoni távirat jelentette Newyorkból: John P. Morgan...
A Balaton tudományos tanulmányozása A Balaton tudományos tanulmányozása
A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményeiből két újabb füzet...
Amerika szakított Németországgal Amerika szakított Németországgal
Uj világrész kapcsolódik be a háboru óriási csataláncába: Amerika...
Félezernél több kitüntetés jutott egy huszárezrednek Félezernél több kitüntetés jutott egy huszárezrednek
A magyar katonák legszebb hősi költeménye az, hogy egyetlen...
Európának Amerika felé nyíló kapujában zajlik a történelem legnagyobb vihara Európának Amerika felé nyíló kapujában zajlik a történelem legnagyobb...
Az amerikai inváziós tervekkel kapcsolatban a világháború...
Vándorló templom Vándorló templom
Természetes, hogy a furfangos eszű jenkik hazájában született és...
Amerikai rádió-adóállomás studiója Amerikai rádió-adóállomás studiója
A szereplő művészek kettős üvegfal által határolt helyiségben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98