Dtum
Login with Facebookk
1908 | Március

Mit képviseljen a bankbizottság?

A képviselőház kiküldött bankbizottsága márczius 19-én délután tartotta első érdemleges ülését.
Ezt megelőzően a bizottság függetlenségi párti tagjai már délben a képviselőház egyik bizottsági termében tanácskozásra gyűltek össze, hogy megállapítsák a függetlenségiek eljárását a bankbizottság érdemleges tárgyalásai során.

Az előértekezleten megvitatták a bizottság munkaprogramját és a szakértőkhöz intézendő kérdéseket. Csaknem valamennyi fölszólaló hangoztatta, hogy a bankbizottságnak nem az a föladata, hogy a közös bank föntartásának, vagy az önálló bank fölállításának eshetőségeit és nehézségeit vitassa meg, hanem az önálló bank fölállítását előkészítse.

Hosszabb, érdekes vita indult meg a szakértőkről.
Több képviselő fölöslegesnek mondotta a szakértők kihallgatását, mivel jó részök amúgy is a közös bank híve, végül is abban állapodtak meg, hogy a szakértőkhöz csupán az önálló bank fölállításának módozatairól és az önálló bankkal kapcsolatos dolgokról tesznek kérdést. 

A bankbizottság teljes ülésén Batthyány Tivadar gróf elnök bejelentette, hogy a kormány a szükséges okmányokat rendelkezésre bocsátotta, az előadó előterjesztette a bizottság munkaprogramját és négy pontba foglalta a szakértőkhöz intézendő kérdéseket.

Hoitsy Pál indítványára az előadó indítványát kinyomatják és a tagok között szétosztják tanulmányozás végett. Szivák Imre tiltakozott az ellen, hogy a meghívó az önálló bank készítésére kiküldött bizottságról szól, holott a képviselőház a bankkérdés előkészítésére küldötte ki a bizottságot. Az elnök megnyugtató válasza után a legközelebbi ülést e hónap huszonhatodikára tűzték ki. 


Hoitsy az önálló bankról

A képviselőház folyosóján nagyobb függetlenségi csoport vitatkozott az önálló bankról.
A csoport egyik tagja azt kérdezte Hoitsy Páltól, a párt ügyvivő alelnökétől, hogy mi lesz akkor ha az önálló bankot 1911-re föl nem állítják?

Hoitsy Pál ezt felelte: 
– A bankkérdés az, a melyben semmi körülmények között sem engedek. Szembeszállok mindenkivel, a ki nem lesz azon a véleményen, hogy az önálló bankot föl kell állítani. Az önálló bankhoz ragaszkodom és ha a többség és a kormány a Magyar-Osztrák Bank szabadalmának meghosszabbítását határozná el, én magamra nézve levonnám a konzekvencziát és azok közé állanék, a kik az önálló bankért harczolnak. Nem bánom, forduljon föl minden: az önálló banknak meg kell lennie!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98