Dtum
Login with Facebookk
1908 | Március

A magyar nyelv és a választási reform

A napi politika legaktuálisabb kérdésébe érdekesen, okosan, népszerűen és hazafiasan szól bele Baloghy Ernőnek a magyar nyelv és a készülő választójogi reform egymáshoz való viszonyáról szóló füzete. Az alig ötven oldalas munka dióhéjban foglalkozik azzal a hatással, a melyet a politikai jogok kiterjesztése a magyar közélet halmazállapotára előreláthatólag gyakorolni fog s különös gonddal bonczolgatja a nemzetiségi vidékek szerepét a jövő parlamentjében. Kiinduló szempontja és vezérmotivuma midvégig az igaz magyar érzés, a mely egyuttal megmagyarázza s szankczionálja jóhiszemű tévedéseit is.

 

Baloghy Ernő a római polgárnak, a czivis romanusnak közjogi fogalmából kiindulva, a modern társadalmi fölfogás szerint kijelenti, hogy a kisszámú jogosított helyébe a tömeg kell, hogy lépjen. Ez a szocziális igazság, a mely a ius honorum hitbizományát fölosztja a poltika plebeiusai, sőt peregrinusai között. Konstatálja azonban egyuttal, hogy mig a munkások szocziális törekvése tisztára anyagi jellegű, a nemzetiségek társadalmi mozgolódása határozottan a magyar államfenség és nemzeti egységünk ellen irányul.

 

Ebből következik, hogy a készülő választójogi reform megalkotásánál nem a szocziálistákkal, hanem a nemzetiségiekkel szemben van helye óvatos védekezésnek, s alapelvként annak a politikai igazságnak kell a reformban kifejezésre jutnia, hogy Magyarországon a magyar az úr, s politikai szerepe ennek következtében csakis azoknak lehet, a kik a magyarsággal legalább is érzésbeli szolidaritást vallanak. Ime, ez a tétel: a magyar nemzet föltétlen uralma, a mely kategorikus szükségképen szerepel a politikai alaptörvényben.

 

Választói polgár tehát csak az lehet, a ki a magyar államhoz is vonzódik. Ehhez képest meg is formulázza a magyar sovinizmus követelményeit és három szigorú pontban a magyar nyelv hegemóniáját akarja örök időkre biztosítani, ha talán naivul is kissé, de a legizzóbb szeretettel, s a legtisztább szándékkal. Az a hite, hogy a mit a nemzetiségi törvénynyel elrontottunk, azt a választói jogreformmal kell helyrehoznunk, a magyar nyelv tudásához kötve a politikai jogok elemeit, megvetve ezzel a magyar nemzet egységes erőmozgásának az alapját is. Érdekes, hogy ezzel a liberális kiterjesztéssel szemben azon aggódik, hogy a műveletlen tömeg döntő befolyásra jut.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Nemzetközi tárlat a műcsarnokban Nemzetközi tárlat a műcsarnokban
Hollandusok, belgák, a híres Zügel ( müncheni állatfestő )...
MacDonald nyilatkozik a kommunizmusról, az általános leszerelésről, Európa igazi békéjéről és miniszterelnökségéről, amely nem hiányzik neki MacDonald nyilatkozik a kommunizmusról, az általános leszerelésről,...
Vasárnap délután 4 óra 30 perekor szállott ki az angol követség...
Gróf Aehrenthal külügyminiszter halála Gróf Aehrenthal külügyminiszter halála
Gróf Aehrenthal-Leya Alajos Magyarország és Ausztria közös...
Mi legyen Szerbiával? Mi legyen Szerbiával?
A Monarchia békekeresése az 1916. decemberi békekezdeményezés kudarca...
Stalin személyében a szovjet torkát az orosz paraszt fojtogatja, aki nem adja oda a buzáját Moszkvának áron alul Stalin személyében a szovjet torkát az orosz paraszt fojtogatja, aki...
Ki ez a Stalin, aki legyürte a III. Internacionálé félelmetes hírű...
Szokoly Alajos első magyar 100 yardos bajnokunk Szokoly Alajos első magyar 100 yardos bajnokunk
A magyar athlétikai élet egyik legkiválóbb alakját mutatjuk be...
Móricz Zsigmond - A költő és apja Móricz Zsigmond - A költő és apja
1916 április 5-én szép meleg tavasznap volt. Az ég enyhekék, semmi...
Agyonlőtte magát Oláh György az Egyedül vagyunk volt...
Salzburgban öngyilkosságot követett el Oláh György, az „Egyedül...
A papagájhalak A papagájhalak
Mint alább látható három képünk mutatja, egy nagyon furcsa állattal...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98