Dtum
Login with Facebookk
1908 | Március

Magyar evezős nyolcas az olympiádon.

Gróf Andrássy Géza vezetése alatt küldöttség tisztelgett a kormány illetékes köreinél azon célból, hogy az olympiai kiküldetésre szánt összeget emeljék fel. Ez első sorban is a nyolcevezős csapat kiküldetésének szükséges volta teszi indokolttá.

 

Sportéletünk fejlettségét mi sem igazolhatná jobban, mint egy nyolczas csapat szerelése Henleyben, ami azután fényt vetne a többi sportágakra is. A kérelem kegyes meghallgatókra talált, kik a pénzügyminiszterhez fognak ezen összeg előteremtése végett fordulni, mert azt a kultusz-budget kereteiből kihasítani lehetetlen.

 

A kérdés tehát eldöntve még mindig nincsen, de ettől függetlenül is, evezőseink mindenesetre kezdjék meg az előzetes trainingjüket. A miniszterium, sőt az olympiai nagybizottság se avatkoznak bele a csapat összeállításának kérdésébe. Ezt teljesen az illetékes evezős-bizottság, illetőleg szövetségnek tartják fenn.


A magyar olympiai evezős bizottság f. hó 17-én tartotta Gorove Árpád elnöklete alatt ülését, melyen a csapatösszeállítás, tréner és hajó-kérdés tárgyaltatott. Élénk eszmecsere után a szakbizottság kimondta, hogy afelett határozni, vajjon egyleti vagy válogatott csapat küldessék e ki az olympiára, még nincsen idején, amennyiben az egyéni képességeket csak hosszu tréning és mérkőzések után lehet kellőleg felismerni. Ezért felszólíttatnak a magyar evezős egyletek, hogy csapatjaikat mielőbb tréningbe állítsák s a trénirozó csapatokat április elejéig a bizottságnak bejelentsék.

 

Hogy azután egyleti vagy válogatott lesz-e reprezentatív nyolcas, az a legjobbnak bizonyuló csapatok erőviszonya alapján fog eldöntetni.

 

A szakbizottságot e határozat hozatalánál ugyanaz a megfontolás vezette, amely az angol bizottság határozatánál is döntő volt, az t. i., hogy ily módon eléretik az, hogy először is több ember áll tréningbe (hiszen két válogatott csapatot mindjárt kezdetben összeállítani lehetetlenség), másodszor pedig, hogy nem akadályoztatik meg az egyletek minden évi, részben kötelességszerű munkája.

 

A szakbizottság a nagybizottságnak W. A. Barryt és Gillemot Ferenczet ajánlja trénerül. A hajó-kérdést leghelyesebben ugy véli megoldani, hogy a kiküldendő csapat részére már most rendeltessék meg a nyolcas hajó, amely a csapatot Henleyben készen várja. Ez által elesik a hajószállítási költség, amely egy nyolcasnál – gyorsáruról lévén szó – többet tesz ki egy uj hajó vételáránál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Hunnia Csónakázó Egyesület öt tagja: Perczel György dr., Petz István dr., Kosztka István, Sztankovits Viktor dr., Tóth Géza dr A Pannónia Evezős Club veretlen nyolcasa Duna Evezős Egylet nyolcas csapata, a József Ágost vándordíj idei nyertese
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98