Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1908 | Március

Földrengést jelző készülék

Földalatti kamarában, mozdulatlanúl, szilárd alapra téve, áll a legérzékenyebb műszer, melyet valaha készítettek: a földrengésmérő, a szeizmográf. Körülötte nem mozdul semmi, föld nem süpped, padló nem ropog, de finom tengelyen álló erős törzse mégis szünet nélkül ing és leng. Miért?

Azt jelenti a könnyű mozgása, hogy örökké reng valahol a föld? Majdnem azt. Mert a föld kérge, melyet oly szilárdnak vélünk, talán sohasem fekszik háborítatlanúl. Ha földrengés nem rázkódtatja is meg, örökösen nyugtalanítják másnemű okok, ha egyéb nem, akkor a szél, mely megmozdítja a levegő tömegeit és nekizúdítja a hegylánctzolatoknak, vagy akár a villamoskocsi, mely künn az utczán robog. A szeizmográf mindezt érzi és átadja saját mozgását egy kényes rugókon fölötte nyugvó tollnak, mely véget nem érő vonalban rajzolja le minden mozdulatát egy legombolyodó papirszalagra.

arról, hogy mily képzeletet felülmúló erők mozdulnak meg egy-egy földrengés alkalmával, némi fogalmat nyújt Hecker tanárnak az a megfigyelése, hogy azután a földrengés után, mely romba döntötte San-Franciscót, Potsdamban, mely körülbelül tízezer kilométernyire volt a katasztrófa színhelyétől, három milliméternyit mozgott előre és hátra a föld (Budapesten is körülbelül ez volt a megfigyelés), holott ugyanott csak félmilliméternyi mozgást állapítottak meg egy más alkalommal, midőn mindössze 350 méter messzeségben felrobbant harmincz mázsányi robbanóanyag, mely sokszorosan erősebb volt, mint a puskapor.

Földrengést okoz a tűzokádók kitörése, nagy földalatti barlangok beomlása is, de az ily földindulást mindig csak a közelben érzik meg. Ilyenféle rengések gyakrabban fordulnak elő a Karsztok közt, s a ki a magyar államvasutak vonalán Fiuméba utazik, a tengerpart közelébe érve, lát a hegyek közt nagy tölcséralakú süppedéseket, a melyek mind arról beszélnek, hogy valamikor nagy vizmosta barlangok omlottak be alattuk.

Hogyan érzi meg a szeizmográf a távoli földindulást? Midőn a föld megmozdul, rengésétől kétféle hullámzás támad. Az egyik a föld belsején szalad végig, gyorsabban, mint a fő-hullámok, melyeket a föld kérge közvetít tovább. Ennélfogva az előbb említett hullámok himbáló mozgását hamarább érzi meg a szeizmográf; e hullámok mintegy bejelentői a később jelentkező fő-mozgásnak.

A san-franciscói földrengés alkalmával körülbelül félórával előbb érkezett meg Budapestre ez a földalatti mozgás, mint a sokkal nagyobb főmozdulatok, melyek a föld szinén érkeztek hozzánk. A fő-hullámoknak ez a késedelmezése módot ad a földrengési obszervatóriumban arra, hogy szem előtt tartva a bejelentő hullámok megérkeztének időpontját, tűrhető pontossággal és elég gyorsan ki lehessen számítani a földrengés távolságát.

Minél nagyobb idővel előzi meg a bejelentő hullám a fő-hullámokat, annál messzebb van tőlünk a földrengés fészke, és megfordítva: minél rövidebb idővel előzi meg, annál közelebb. A legutóbbi földrengésnél is abból következtették egész biztosan a földrengés közelségét, hogy a budapesti obszervatórium Wiechert-ingájának nyugtalansága mindössze négy perczig tartott.

Hogy egyébként mily óriási különbség van e legutóbbi földrengés és a nagy földindulás között, mutatja az e számunkban közölt két szeizmogramm, melyeknek egyike a távol san—franciscói földrengés vonalait irta le az ó-gyallai földrengés-jelző készülék ingáján, a másik a legutóbbi, közelünkben támadt földrengés vonalait a budapesti földrengési obszervatórium Wiechert-ingáján.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kristályképződés mágneses térben Kristályképződés mágneses térben
Kristályképződés mágneses térben. Már azelőtt is többen vizsgálták a...
Mommsen Tivadar - 1817 - 1903 Mommsen Tivadar - 1817 - 1903
Németország azt a vezérszerepet, melyet félszázad óta Európa népei...
A rendkívüli vagyonadó A rendkívüli vagyonadó
A képviselőház és a főrendiház legutóbbi tanácskozásai során több...
A Ferencváros nagy technikai fölénnyel nyerte meg a derbyt A Ferencváros nagy technikai fölénnyel nyerte meg a derbyt
Ferencváros – Újpest 5:2 (2:1) Az ég nem volt kegyes a...
Egységes magyarság Egységes magyarság
Az erdélyi szellem volt, van és lesz. A hegylakó és kevert népiségű...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Megjelent a Gresham Biztositó Társaság magyarországi fiókjának...
A „Parsifal” Budapesten A „Parsifal” Budapesten
A népoperában: Ujév napján.- Igaza van a művészet rajongói közül...
Bogáthy (Bogen) Erna Magyarország női tőrbajnoka Bogáthy (Bogen) Erna Magyarország női tőrbajnoka
Vasárnap rendezte az M.V.Sz. Magyarország női tőrbajnokságát. Az...
Világszenzáció Afrikában Világszenzáció Afrikában
A sajtó- és propagandaügyi minisztérium a következő, 183. számú...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98