Dtum
Login with Facebookk
1908 | November

Sardou ( 1831-1908)

Bizonyára alig akad művelt ember egész Európában, a ki legalább egy két jól eltöltött estéjét ne köszönhetné annak az öreg francziának, a ki most sírjába dőlt. Sardou az emberiség nagy szórakoztatói közül való volt; nem vezetője, erkölcsi vagy szellemi irányítója az emberiségnek, hanem kellemes barátja nemzedéke minden emberének, a kinek segített elviselhetőbbé tenni az életet. Egy kornak szólt, a maga korával együtt tünt le, de a maga korának megadta a magáét s megkapta érte jutalmát.


Kevés írónak voltak – mióta egyáltalán van irodalom a világon, olyan nagy és általános sikerei, mint neki. Darabjai mindenünnen, a hol csak szinházat játszani szoktak, ontották feléje a dicsőséget, a tapsot s az aranyat. S ő ezt a tetszést becsülettel megszolgálta, a legjobbat adta a közönségnek, a mije csak volt. Csodálatos szinpadi jelensége nem volt az a merő routine, a mivé epigonjainál vált, a mesterségbeli, eltanult fogások szinte gépies alkalmazása.

 

Maga csinálta a maga szinpadi törvényeit; tanult elődeitől, de nem másolta őket, a tanultakhoz hozzá adta a sajátját is, - így csinált egy oly színpadi technikát, a mely – akármennyire csak technika is – mégis csak mestermű s a dráma történetének egy fontos állomása. Nem volt roszhiszemű ravaszkodó, a ki tudatosan, jobb tudása és meggyőződése ellenére pályázik a közönség roszabb izlésű elemeire, becsületesen csinálta maga dolgát, hitt a mesterségében s ha nem jutott fel az emberi szellem legmagasabb csúcsaira, nem a szándékán múlt, hanem a képességén.

 

Nem volt lángelme, de a legnagyobb tehetségek egyike volt a szinpadi irodalomban. Nem emelkedett ki az emberek tömegéből annyira, hogy a genie hűvös, tiszta levegőjű magaslatairól nézzen le az alatta nyüzsgölődő életre, fél lábával a tömegben állott, de a másikkal magasabbra is lépett. Nem a merész újítás, az eszmei harcz volt az eleme, hanem az okos, higgadt, becsületesen számító, kitartó munka.


Van abban sok hálátlanság, a mikor most némelyek le akarják szállítani a puszta routiniet, a Kotzebuek közé s megtagadnak tőle jóformán minden irodalmi értéket. A mit csinált, mégis csak irodalom volt, megvolt a maga nem nagyon magas, de tisztességes szinvonala, izlés, elmésség, ötlet, lelemény, alkotó képesség volt benne.

 

Igaz, hogy tett engedményeket a közönség átlag-izlésének, de ez csak pályája vége felé vált kirívóvá: a sikerhez hozzászokott, elkényeztetett mester öregkorában görcsösen ragaszkodott a szinpadhoz s alkotó képessége kimerültén nem válogatott az eszközökben, hogy a közönség tapsait kicsikarja magának.

 

Ezek a hanyatlása korabeli darabok időben közelebb állanak hozzánk, jobban emlékszünk rájuk s árnyékuk elfeledteti a hetvenes évek Sardoujának finom, bájos és a franczia szellem gyökereiből fakadt darabjait, Az idegesek-et, Agglegények-et, a Váljunk el-t – s egész sorát szoknak a daraboknak, a melyekkel Sardou, mint a nagy franczia hármasnak Augier és Dumas mellett harmadik tagja, a világ minden szinpadán egyedül uralkodóvá tette a franczia drámát és vígjátékot.

 

Hogy az utána következett fiatalabbak rosszul gazdálkodnak az örökséggel, melyet ő s kortársai hagytak maguk után, az nemcsak a franczia drámának a baja, hanem általában a szinpadé. Ma nincs sem uralkodódráma, sem uralkodó drámai stilus.

 

Az éjszakiak, még Ibsen is, még mindig küzdenek a közönség ellenállásával, még nem hódították meg a szinpadot, a franczia szellem pihen, az olaszok egyenlőre csak igérnek, - keresés van mindenütt, pozitiv eredmény kevés. A közönség pedig sóhajtva gondol vissza arra a szép időre, a mikor a sokat kritizált, de azért mindig és mindenütt népszerű Sardou tartotta minden szinpadi jóval.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98