Dtum
Login with Facebookk
1908 | Szeptember

A Hevesmegyei Gazdasági Egyesület jubileuma

Az ország egyik legrégibb gazdasági egyesülete a Hevesmegyei Gazdasági Egyesület vasárnap délelőtt fényes ünnepségek keretében ülte meg fönnállásának ötven esztendős jubileumát. A földmivelésügyi miniszter képviseletében Mezőssy Béla államtitkár jelent meg az ünnepen.


Mezőssy államtitkár, a ki a közeli Parádon nyaral, kora reggel kocsin hajtatott be feleségével együtt az ünnepségre, hogy ott a földmivelésügyi minisztert képviselje. Szederkényi Nándor Hevesmegye főispánja 10 órakor érkezett meg Egerből.


Mezőssy államtitkár 10 órakor érkezett a kiállítás területére, a kit Borhy György üdvözölt. Az államtitkár válaszában méltatta a hevesvármegyei gazdasági egyesület működésének fontosságát és biztosította a megye gazdaközönségét Darányi Ignácz földmivelésügyi miniszter jóindulatú támogatásáról. Az államtitkár szavait perczekig tartó lelkes éljenzés követte. Az üdvözlő beszédek elhangzása után a kiállítás megtekintésére indultak.


A kiállítás megtekintése után a Hevesmegyei Gazdasági Egyesület ötvenedik díszközgyűlésére mentek, a melyet a főgimnázium tornacsarnokában tartottak meg.


A megnyitó beszédet Kállay Zoltán elnök tartotta.
Üdvözölte a földmivelésügyi miniszter képviselőjét, Mezőssy Béla államtitkárt, majd a különböző egyesületek, testületek és városok képviselőit. Az ünnepi beszédet Török Kálmán képviselő tartotta. Beszéde közben hullott le a lepel visontai Kovách Lászlónak, az egyesület alapítójának olajfestésű arczképéről.


A vendégek a gyűlés után újból a kiállítás területére mentek és nagy díszsátorban gyülekeztek, a melyhez egy órakor négyszáz terítékű bankettet rendeztek.


Az első felköszöntőt Kállay Zoltán mondotta a királyra, Darányi Ignácz földmivelésügyi miniszterre és Mezőssy Béla államtitkárra.

Mezőssy Béla válaszában üdvözölte a jubiláló egyesületet és a hevesmegyei gazdaközönséget.

– Örömmel jött – úgymond – abba a vármegyébe, a hol néhány évtizeddel ezelőtt a siralom és a nyomor ütötte fel a fejét a filoxera nagyarányu pusztításai miatt. Abban, hogy az akkori nyomorúság helyébe ma virágzó, nagyarányú, szépen fejlődött gazdasági élet került, igen nagy része van a Hevesmegyei Gazdasági Egyesületnek és a megye gazdáinak, a kik mindenkor élénk érdeklődéssel viseltettek az agrárizmus eszméi iránt. Megigérte, hogy az itt tapasztaltakról jelentést tesz miniszterének és biztosította őket a miniszter további támogatásáról.


Szombaton este itélkeztek a kiállított tárgyak felett és a kitüntetésre érdemesítetteknek vasárnap este hét órakor osztották ki a díjakat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98