Dtum
Login with Facebookk
1908 | Szeptember

Kis gazda rovat

A fametsző-olló alkalmazása

A közönséges fametsző-ollót a magasabban fekvő ágak nyesésére is sikeresen lehet használni, ha azt olyanformán, mint a mellékelt ábra feltünteti, rúdra erősítjük.

A hol nagyobb a gyümölcsfaállomány, ott külön eszközt használnak e czélra, de néhány fánál ez fölösleges költség volna, mert a rúdra kötött olló is megteszi. Különben is az ügyes gazda egy eszközt mentől több czélra tud használni. 


A gabona megdőlése ellen

A május végi bő eső után már látni itt-ott dőlt buzákat.
Most már ez ellen nincs módunkban semmit sem tenni. Mert a divatos mód, a sarlózás és hengerezés már idejüket multák.

Az előrelátó védekezésnek korábban kell végeztetnie.
Ilyenek: kövér földekben a foszfátozás a vetéskor. A foszfátok erősebbé teszik a szalmát. Április hónapban a hengerezés vagy sarlózás. Leggyökeresebb eljárás lenne oly buzafajtákat mesterséges keresztezés útján előállítani, a melyeknek erős gyökfejük és kurta, vastag szalmájuk van. A külföldi buzafajta tenyésztők ez irányban dolgoznak is.

Mi azonban ezeknek hasznát alig vehetjük, mert a külföldi buzafajták többnyire nem télállók és sikér szegények. Nekünk magunknak kell a bánáti buzát kereszteznünk és oly ivadékra törekednünk kiválasztás útján, a melyek a vastag erős szalma mellett oly minőségű szemet teremnek, mint a minő a magyar buza. 


A dinnye termesztéséről

A dinnye a mélytalaju porhanyós, könnyű, homokos, friss erőben levő, televénydús földet szereti.
Finom, szálas gyökereivel csak a porhanyós földben terjedhet. Földjét még a fagy beállta előtt kell elkészíteni és tavaszszal a jó érett trágyát vagy egyenletesen aláássuk, vagy pedig fészekben helyezzük el.

Az ágyások elkészítése után barázdába vagy fészekbe 8-10 szemet rakunk és egy ujjnyi vastagságban porhanyós földdel betakarjuk. Meleg időjárás mellett a mag 10-12 nap alatt kikel és akkor megritkítjuk, úgy hogy egy fészekben 3-4 szálnál több ne legyen.

A ki nem kelt, vagy bármi ok miatt elpusztult palántákat újabb vetés által pótolhatjuk egész május hónapban és gyakran a későbbi vetés jobban sikerül, mint a korai. A gyomlálást és kapálást nem szabad elhanyagolni és folytatni kell mindaddig míg az inda a fészek kerületét be nem árnyékolja. 

Ügyelnünk kell az úgynevezett kezelésre is, melyet úgy hajtunk végre, hogy a szik levelein kívül kifejlődő két másik levél közepéből jövő szívhajtást kicsipkedjük. Ennek czélja, hogy oldalhajtások, azaz a gyümölcsindák minél gyorsabban fejlődjenek. Minden fészekben csak a legszebb palántákat hagyjuk meg és a feleslegessel pótoljuk az esetleges hiányt. 


A pulyka a legelőn

A jókor költött pulykák julius és augusztus hónapban már eléggé kifejlődtek és a legelőre is kihajthatók. Ez kettős haszonnal jár a gazdára: nem kell a pulykákat otthon etetni, a legelésző pulykák pedig rengeteg káros rovart és álczát pusztítanak el.

Ezenkívül még nemcsak a tarlón található gabonaszemeket szedegetik fel, hanem a dudvák magvait is felcsipegetvén, hozzájárulnak a szántóföldek tisztításához. Ha a tarlókon már sertés konda, vagy birkanyáj legelészett, akkor a baromfiak természetesen kevesebb élelmet találhatnak s ezért még külön is meg kell etetnünk őket.

Ha a szántóföldek a falutól, vagy majorságtól nagyon messzire vannak, akkor legjobb a pulykákat kint hálatni. Néhány czöveket leverünk a földbe, ellátjuk ülőrudakkal, szalma, gyékény vagy polyvafedelet teszünk rá fészerszerűen és kész a pulykák éjjeli menedékhelye. Ivóvízről természetesen szintén gondoskodni kell.
A kinek úgynevezett vándor-ólja van, az ezekben szállíthatja a pulykákat tarlóról-tarlóra. Így rengeteg nagy területet legeltethet végig késő őszig, a meddig a pulykák a szabadban maradhatnak. 

A fiatal pulykákat is a szabadban lehet hagyni egész a hó leestéig, mert ha a himlőzésen túl vannak, a zord hideg őszi napokat éppen úgy kibirják, mint az öregek. Sőt még jobban is fejlődnek a szabad levegőn, mert többet mozoghatnak s táplálékuk is változatosabb. A jól fejlődött pulykákat pedig mindig könnyebben hízlaljuk és jobban értékesíthetjük, mint a fejlődésben visszamaradtakat.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rúdra erősített fametsző-olló Dinnye
Cikk-ajánló
A baromfitrágya és kezelése A baromfitrágya és kezelése
A „Szárnyasaink” czímű baromfitenyésztő szaklapban erről...
A filmen nincs erény és bün, - csak ügyesség, szépség, erő és érdekesség A filmen nincs erény és bün, - csak ügyesség, szépség, erő és...
A film. A Film… A FILM!! Megnézni jó. Lehet. Intelligens ember...
A miniszterelnök nyaralása A miniszterelnök nyaralása
Báró Fejérváry Géza miniszterelnök julius 29-én Karlsbadba utazott...
Alagút a Calaisi-tengerszoroson át  1. Alagút a Calaisi-tengerszoroson át 1.
Franczia- és Angolországot a La Manche-csatornán át összekötő alagút...
Vasárnap ismét letartóztattak három zsírdrágítót Vasárnap ismét letartóztattak három zsírdrágítót
A budapesti ügyészég valutaosztálya több napos nyomozás...
Milyen az orosz tél? Milyen az orosz tél?
A háborúval kapcsolatban mostanában sok szó esik az orosz télről, és...
Archibashev: Szanin Archibashev: Szanin
Most már magyarul is olvashatjuk, Szabó Endre minden tekintetben...
Visszaemlékezés a csöndes, szőke párisi asszonyra, akivel Anatole France sohasem volt türelmetlen Visszaemlékezés a csöndes, szőke párisi asszonyra, akivel Anatole...
Madame Anatol France elment- pedig nem is olyan nagyon létezett. A...
Gróf Teleki Mihály földművelésügyi miniszter nyilatkozik kárpátaljai tapasztalatairól Gróf Teleki Mihály földművelésügyi miniszter nyilatkozik kárpátaljai...
Vasárnap hajnalban érkezett vissza ötnapos kárpátaljai körutjáról...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98