Dtum
Login with Facebookk
1909 | Augusztus

A horvát miniszter a helyzetről

Josipovich Géza horvát miniszter egy ujságiró előtt kimerítően nyilatkozott Horvátországnak Magyarországhoz való viszonyáról és az utóbbi időben támadt konfliktusról.
A miniszter szerint a konfliktus okai nem az 1868-ban kötött kiegyezésben rejlenek, hanem sokkal mélyebben fekvő indító okai vannak. Mikor arról volt szó, hogy az államvasutak nyelvét véglegesen megállapítsák, a horvátok arra törekedtek, hogy ezt a kérdést ne rendeleti úton, hanem törvényben szabályozzák. A szolgálati pragmatika már a fele utat megtette ezen törekvés felé. Minden alkalmazottnak Horvát-Szlavonországban tudnia kell a horvát nyelvet.

 

Ezzel azonban a horvát-szerb koaliczió nem elégedett meg s azért ellenzékbe kellett mennie. A jelenlegi bán a horvát álláspont előnyére még tovább megy, mert a bánhelyettes legutóbb azt hirdette, hogy a horvát követeléseket egész terjedelmükben teljesíteni kell. Én a nyelvkérdést az államvasutaknál a megélhetés kérdésének tekintem, ha a bán előáll azzal a követeléssel, hogy az állások betöltésénél elsősorban a horvátokra kell tekintettel lenni, akkor remélem, hogy a válságot hamarosan sikerül megoldani.


Meg kell azonban jegyezni, hogy a függetlenségi párt nyiltan soha sem fog beleegyezni a bán azon követelésébe, hogy Horvátországban az alsóbb hivatalnokoktól ne követeljék a magyar nyelv tudását, de meg vagyok győződve, hogy a függetlenségi párt, illetve a magyar többség hallgatagon, a béke érdekében bele fog egyezni, csak hogy Horvátországban végre rendezett viszonyok legyenek. A vasuti kérdés a horvátokra nézve csak a megélhetés kérdése és ha az alkalmazottaknak legnagyobb részét, természetesen azzal a feltétellel, hogy a magyar nyelvben jártasak legyenek.

 

A vasuti kérdés a horvátokra nézve csak a megélhetés kérdése és ha az alkalmazottaknak legnagyobb részét, természetesen azzal a feltétellel, hogy a magyar nyelvben jártasak legyenek, horvátokkal helyettesítik, akkor ezzel a megoldással mindenki meg lehet elégedve. Mert az állások betöltésénél az intelligencziára kell a fősulyt helyezni, vagyis a kik magyarul tudnak, vagy legalább is kötelezik magukat a magyar nyelv megtanulására. Ily módon azután hamarosan lehetséges lesz az összes állásokat horvátokkal betölteni.


Bármennyit kiabál s jajgat is a horvát sajtó a magyar nyelvnek Horvátországban való állítólagos terjeszkedése miatt, megállapítható, hogy az utóbbi években sokkal kevésbbé beszéltek Horvátországban magyar nyelven, mint azelőtt. Sőt még arra is kerülhetne a sor, hogy alkalmas és a magyar nyelvben jártas személy hiányában bánná és horvát miniszterré is magyar alattvalót neveznének ki. Mert sehol sincsen megirva az, hogy a bánnak vagy a horvát miniszternek horvátnak kell lennie. Ez csak szokásjog, melyet azok a horvátok teremtettek, a kik önként tanulták meg a magyar nyelvet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A jó segitség A jó segitség
Amikor a tisztelt panaszos felek a rendőrség elé zarándokolnak, csak...
Budapest lakossága lelkesedéssel üdvözli a bojkottot Budapest lakossága lelkesedéssel üdvözli a bojkottot
Az amszterdami bojkott határozat, mely Magyarországot akarja sujtani,...
Jön az ötödik hadikölcsön Jön az ötödik hadikölcsön
A német hadikölcsönt rendesen a monarchia hadikölcsönei követik. Az...
A rejtélyes Nap-folt periódus A rejtélyes Nap-folt periódus
Már régebben felfedezték, hogy a Napon észlelhető foltok nem...
A tavasz bevonulása Európába 2. A tavasz bevonulása Európába 2.
Sajnos ezidőszerint nem tudjuk számokban kifejezni azt a...
Örffy Imre a protekcionizmus növekedéséről
A kormánypártban vasárnap mozgalom indult meg, amely előreláthatóan...
Jékely Zoltán: Caruso emlékének Jékely Zoltán: Caruso emlékének
Holt művész hangja szól a rádióban, hallgatom, hallgatom s...
Szini Gyula munkáiból Szini Gyula munkáiból
Szini Gyula munkáiból két érdekes füzet jelent meg újabban. Mind a...
Achmed Zoglu lett Albánia királya Achmed Zoglu lett Albánia királya
Az albán alkotmánymódosítás és Achmed Zogunak királlyá való...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98