Dtum
Login with Facebookk
1909 | Február

Kis gazda rovat

Ezüst szőrmenyulak

Hreblay Emil m. kir. gazdasági felügyelő (Kolozsvár, Ferencz József-utcza 5.), mint minden évben, úgy a folyó év tavaszán is ezüstszőrme tenyészetéből a hazai tanítóságnak és lelkészségének igen kedvezményes áron bocsájt törzstenyésztésére alkalmas ezüst szőrmenyulakat rendelkezésre, a míg készlete tart.

– A 20 K-ás ezüstszőrme anya- és baknyulakat darabonként 7 K-ért adom, ingyenes és igen gondos csomagolással és minden vevő egy könyvet kap ingyen, a mely az ezüst szőrmenyulak okszerű tenyésztéséről és értékesítéséről szól és amelynek bolti ára 2 K.

– Fiatalabb, de 1-2 hónap mulva már tenyészképes, ugyanily értékű s telivér nyulak ára darabonként csak 5 K.

A ki eredményeket akar elérni, az már február, legkésőbb márczius hóban rendeljen ezüst-nyulakat. 


A csutka mint takarmány

A tengeri csutka van olyan tápláló, mint pl. a moharszéna és e mellett a jószág örömest eszi. Erről meggyőződhetik bárki, ha kisérletet tesz a darált tengericsutka etetésével. Már száraz állapotban is megeszi a korpafinomságra darált csutkát a ló, szintúgy a baromfi, sőt a sertés is hamar hozzászokik. 

Jó minőségű szalmával és sósvizzel együtt füllesztve és így etetve, az állatok nemcsak jó erőben maradnak tőle, de gyarapodnak is. A darálást leghelyesebb tengeri darálóval végezni. Az őrölt csutka, darával vagy korpával keverve, egészen jó félabrak. 


A tej megkékülése 

A ritkábban fellépő tejbetegségek közé tartozik: a tej megkékülése.
A fejésnél a tej látszólag normális, de ha tejfel nyerése czéljából állni hagyjuk, körülbelül 12 órai állás után indigókék foltokat kap. A foltok eleinte kicsinyek és szórványosan fordulnak elő, később azonban területükben megnövekednek, úgy hogy 24 óra eltelte után az egész tejfel kékszínű lesz. 

Néha a kék foltok között sárga és vörös foltok is előfordulnak, melyek szintén lassan megnövekszenek s az egész tejfelt megfestik. E jelenséget egy gombafaj okozza, melyet kék tejgombának nevezünk és mely a tej zehgolyócskái között foglal helyet. Mivel a gombák a tejkezelő helyiség minden részén megtartják életképességüket, azért ez az említett tejbetegség fölötte ragadós. 

A tej megkékülése leginkább hiányos takarmányozás és rossz emésztés következménye, miáltal a kazein hiányos összetételű lesz s a gomba spórái könnyen megtámadják.

Az orvoslás módja a következő:
A tehenek közül próbafejés által ki kell választani a kék tejet szolgáltatókat. Ezeket egy ideig diétára fogjuk s azután az előzőtől teljesen eltérő takarmányon kell őket tartani. Az összes tejesedényeket forró luggal alaposan ki kell mosni, a tejkamra padlóját és falait klórmészvizzel dezinficziálni s az egész tejeskamrát újra meszelni. Igy a baj további terjeszkedésének elejét lehet venni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kukorica Vajköpülés
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98