Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

Petőfi egy lefoglalt életrajza és arczképe

A segesvári csatamező ismeretlen sirjában tizenöt éve pihent már Petőfi, szállongó legendák a szibériai ólombányákban görnyedő rabúl siratgatták… Szóval mindenképen ártalmatlan és csendes ember volt már, mikor egyszerre csak megjelent kisérteni azokat, a kiket a szabadság leszögezett koporsója mellé önállókúl állított az abszolút hatalom.


Nem személyesen, csak az életrajza és az arczképe jelent meg a fővárosban s ez okozta a hivatalos ijedelmet. Zilahy Károly, a fiatalon elhunyt esztetikus 1864-ben kiadta „ Petőfi Sándor életrajza” czímű művét. A könyvet a pesti rendőrigazgatóság olvasta el legelőször.

 

Észrevételeit nyomban közölte gróf Pálffy Móricz helytartóval, a ki a rendőri jelentésben felhozott „nyomós érvek” tekintetbe vételével azonnal lefoglalta a könyvet s szabaddá tételét csak a „ meggáncsolt helyek” kihagyása mellett helyezte kilátásba. A könyv szerzője Zilahy Károly megfellebbezte azt az ítéletet.

 

Az ügy így a kanczellária elé került. A kanczellária azután arról értesítette az aggodalmas helytartót, s még aggodalmasabb rendőrigazgatóságot, hogy a nyomtatvány gondos átolvasása után meggyőződött arról, hogy a munkában sem átalán véve, sem annak a rendőrigazgatóság által aggályosokul jelzett helyein semmi olyas irány át nem vonul vagy kifejezés elő nem fordul, mely lefoglalva tartására csak távolról is alkalmul szolgálhatna s azt még a jelen hazai viszonyok mellett is komolyan igazolhatná. Ugyanezért a kérdéses munkát feltétlenül szabadon bocsátandónak találta.

A következő évben a honvéd-Petőfi ijesztett rá egy kicsit a hatóságra.
Az 1865-dik év őszén Oszterlam pesti könyvkereskedő Erzsébet-téri könyvesboltjának kirakatában egy Petőfi-arczkép jelent meg. A kép a költőt honvéd-egyenruhában ábrázolta, egyik kezében papírlapot tartott, a melyen „1849” felirás volt, a másik kezével kardjára támaszkodott.


A rendőrigazgatóság átírt a kanczelláriához, hogy az „ ismert és hirhedt költő” képe eltávolítandó a kirakatból, mert félő, hogy politikai tüntetésekre ad alkalmat. A kanczellária utasította a főtárnokmestert, hogy a képet távolíttassa el, a mit a főtárnokmester, Sennyei Pál báró, meg is cselekedett. Jelentésében megjegyezte, hogy a kép volt s egyszersmind megkérdezte a rendőrigazgatóságot, hogy a kép feljelentésével mért késett?

 

A rendőrigazgató erre azt a felvilágosítást adta, hogya képet ő is csak három nappal előbb vette észre s először meg akarta figyelni az általános hatást, melyet a kép a közhangulatban kelteni fog s csak azután szándékozott jelentést tenni. Arról győződött meg, - mondja a rendőrigazgató, - hogy a képet csak kevesen méltatták figyelmükre s a közönség körében semmi különösebb érdeklődést nem keltett.


A képet azért mégis eltávolították.
A daczos honvéd azonban deczemberben ismét megjelent, ezuttal a Lauffer-féle könyvkereskedés kirakatában. Természetesen a rendőrség is résen volt s onnan is csakhamar eltávolították. Egyuttal azt is kiderítették, hogy a képet mind a hét könyvkereskedő Demjén László kolozsvári könyvkereskedőtől kapta, a ki Berlinben készítette.


Sennyey kanczellár ekkor felhívta az erdélyi főkormányszéket, hogy a nevezett kolozsvári könyvkereskedőnek tiltsa meg a kép további terjesztését s egyszersmind megindult az eljárás a kép általános eltiltása iránt is.

 

A rendőrség e tárgyban azt a véleményt adta, hogy a képet azokban a német, horvát és szláv tartományokban, ahol az 1862. decz. 17-iki sajtótörvény van életben, még nem ismerik és nem terjesztik. Félő, hogy annak általános betiltása a nagy közönség figyelmét épen felkeltené a kép iránt s ez okból az általános betiltás egyelőre mellőzendő.


E vélemény alapján a honvéd-Petőfi képét csak Magyarországon foglalták le és tiltották be az Úrnak 1865-ik esztendejében.
Lampérth Géza.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Versek 1944-ből Versek 1944-ből
Hagymát esznek, sót és kenyeret bár élhetnének napfényből,...
A választójog és a házszabályrevizió A választójog és a házszabályrevizió
A képviselőház megnyitó ülésének közeledtével egyre élénkebb lesz a...
Mussolini vaskézzel töri le a drágaságot Mussolini vaskézzel töri le a drágaságot
Egy hónappal ezelőtt jelent meg Mussolini rendelete, amely december...
Németh Béla (MAC) fölényesen nyerte meg első országos mezei bajnokságát Németh Béla (MAC) fölényesen nyerte meg első országos mezei...
Mint nyári zápor után erdőben a gombák, úgy tűntek föl a megyeri...
Az oroszok kiürítik Mukdent Az oroszok kiürítik Mukdent
A szept. 17-ike óta a mandsuriai harcztérről érkező hírek azt...
A Dardanellák A Dardanellák
A Dardanellák egy hetven kilométer hosszú, négy és másfél kilométer...
3:0-ra vezet Magyarország a lengyel teniszezők ellen 3:0-ra vezet Magyarország a lengyel teniszezők ellen
Vasárnap délután folytatták a magyar-lengyel országok közötti...
Wlassics Gyula nyilt levele választóihoz Wlassics Gyula nyilt levele választóihoz
A volt közoktatásügyi miniszter, Wlassics Gyula csáktornyai...
Levelek a messze idegenből Levelek a messze idegenből
Kedves szerkesztő ur! A lánczszabály elveinél fogva kezdem ma ott, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98