Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

A válság elnapolása

A politikában beállott végre – ugyan csak azt lehet mondani határidőre – a béke, s a válság azon az alapon, melyet lapunkban már jeleztük, hogy t. i. a mostani kormány újból való kinevezéssel megbízatik az ügyek tovább vitelével, csakugyan pihenő pontra jutott. Wekerle miniszterelnök julius 7-én egy óra hosszan tartott kihallgatáson volt a királynál. Ő Felsége hozzájárult a miniszterelnök összes előterjesztéseihez.

 

A kihallgatás után Wekerle miniszterelnök a kabinetirodába ment, a hol a kabinet újonnan való kinevezéssel járó ügyeket intézte el. Innen a külügyminiszter palotájához hajtatott, a hol Aehrenthal Alajos báró közös külügyminiszternél tett fél óráig tartó látogatást. A tanácskozáson a delegácziók legközelebbi ülésezésének kérdése is szóba került. A külügyminisztériumból a magyar házba tért vissza a miniszterelnök és délután vissza utazott Budapestre.


A hivatalos lap 8-iki száma közölte a miniszterium új kinevezéséről szóló királyi kéziratokat. Első helyen a Wekerle Sándor dr. miniszterelnökhöz intézett következő kézirat olvasható:
Kedves dr. Wekerle! Vonatkozással folyó évi április hó 27-én kelt elhatározásomra Önt magyar miniszterelnökömmé újból kinevezem, illetőleg ezen eddig is viselt állásában megerősítem. Kelt Bécsben, 1909. évi julius 07-én. Ferencz József s. k., Wekerle Sándor s. k.
Az e kéziratban említett áprilisi elhatározás az volt, hogy a király elfogadta a minisztérium lemondását, de egyszersmind megbizta a minisztériumot az ügyek további intézésével.

 

A hivatalos lapban lévő második kézirat így szól:
Magyar miniszterelnököm előterjesztésére személyem körüli magyar miniszteremmé gróf Zichy Aladárt, magyar belügyminiszteremmé gróf Andrássy Gyulát, kereskedelemügyi magyar miniszteremmé Kossuth Ferenczet, földmívelésügyi magyar miniszteremmé gróf Apponyi Albertet, magyar igazságügyiminiszteremmé Günther Antalt, honvédelmi magyar miniszteremmé Jekelfalussy Lajost, horvát-szlavon-dalmát tárczanélküli miniszteremmé Jonpovich Gézát újból kinevezem, illetőleg ezen eddig viselt állásaikban megerősítem, a magyar pénzügyminisztérium vezetésével pedig újból miniszterelnökömet bízom meg.  Az illetőkhöz intézett kézirataimat további intézkedés végett idezárom. Kelt Bécsben, 1909. évi julius 7-én. Ferencz József s. k., Wekerle Sándor s. k. Közli ezután a hivatalos lap az egyes miniszterekhez külön-külön intézett kéziratokat kinevezésükre, illetőleg eddig is viselt állásukban való megerősítésükre vonatkozólag. Az utolsó kézirat Wekerlét újra megbízza a pénzügyminisztérium vezetésével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az első magyar biológiai állomás Az első magyar biológiai állomás
Hogy a biológiai kutatásnak és biológiai ismereteink előrehaladásának...
Páris – Frankfurt evezősei Páris – Frankfurt evezősei
Páris – Frankfurt evezősei közötti nyolcas match az idén...
A MUE hölgyversenye A MUE hölgyversenye
Igen szép látogatottság mellett folyt le a MUE hölgyversenye. Az...
Vaughan báróné – Dureiuxné asszony Vaughan báróné – Dureiuxné asszony
Vaughan báróné, De la Croix Sarolta, néhai II. Lipót belga király...
Rippl-Rónai emlékkiállítás Rippl-Rónai emlékkiállítás
Szépművészeti kiállítások elnevezéssel a Mária Valéria-utcában új...
Szónoklat elektromos úton
A chicagói kolosszeumban nehány héttel ezelőtt a köztársasági...
A kaliforniai földrengés A kaliforniai földrengés
Kaliforniát parti országnak hivják az amerikaiak. Erre a névre még...
Ignotus - Nyílt levél Dr. Concha Győző egyetemi tanár úrhoz
Méltóságos Uram, a Huszadik Század minap megjelent augusztusi száma...
A belügyminiszter nyilatkozik az országszerte folyó szélsőséges agitációról A belügyminiszter nyilatkozik az országszerte folyó szélsőséges...
Vasárnap délelőtt Kozma belügyminiszter meglátogatta a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98