Dtum
Login with Facebookk
1909 | Március

Nemes Marczell képgyűjteménye a Szépművészeti Múzeumban

Rohamosan fejlődő Szépművészeti Múzeumunk nagyszámú látogatói részére egyre több műélvezetről gondoskodik. Alig nyitotta meg új alosztályát, a japán gyűjteményt, a Lotz-, Munkácsy-, Zichy-szobrát és a modern külföldi festők számára újonnan berendezett másodikemeleti termeken, máris egy újabb kiállításról kell beszámolnunk.

 

Egy újabb kiállításról és üdvös újításról. Mert ezt a kiállítást nem a múzeum anyagából rendezték, hanem egy jeles magyar műpártolónak, Nemes Marczell királyi tanácsosnak adtak vele alkalmat, hogy nagy gyűjteményének egy részét, a régi mesterektől eredő festményeket, közönségünk szélesebb rétegeivel is megismertethesse.

 

Ily kiállítások a külföldi nagy műintézeteknél már régóta szokásban vannak. Hisz egy múzeum csak örülhet annak, ha időnként módjában áll látogatóinak egyes magánosok birtokában levő kiváló műkincseket is bemutatni. Nálunk ez a Szépművészeti Múzeum fölépítése előtt alig volt lehetséges, annál inkább örülnünk kell, hogy az intézet e tekintetben is ily korán hivatása tudatára ébredt. Az amateur képgyűjtés ügye Magyarországon még, igen gyönge lábon áll, vajha az efféle kiállítások hozzájárulnának a föllendítéséhez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Laurence Thomas:  Mrs. Boyle arczképe  - Nemes Marczell gyűjteményéből Jordaens Jacob: Jób  - Nemes Marczell gyűjteményéből
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98