Dtum
Login with Facebookk
1909 | Március

Az automata-trombitás

Az 1848-iki szabadságmozgalmak csak nehezen tudták a kedélyes bécsi népet a megszokott mindennapi kerékvágásból kizökkenteni. Az ugynevezett bécsi forradalom nagyon rövid lélegzetü volt és noha a mozgalomnak áldozatai voltak, a bécsi nép hamarosan beletörődött a régi helyzetbe és visszatért a császár iránti feltétlen hüséghez.

Annak a jellemzésére, hogy a bécsi nép mennyire nem értett a szabadság müvészetéhez, érdekes példát hozhatunk fel 1848. október 6-áról. Bécsben élt a két Mälzel fivér, akik közül Leonhard kitünően értett a zenéhez, bátyja, János, pedig elsőrendü müszerész volt. A két fivér kiválósága felkeltette a császári udvar érdeklődését és Mälzel Leonhardot kinevezték „udvari kamarai zenegépész”-nek.

Lakásuk, üzletük tele volt minden elképzelhető zenélő automatával, gyártmányaikat azonban végzetes veszedelem fenyegette, a mikor 1848. október 6-án a bécsi külvárosi lakosság és diákság megmozdult. Természetes, hogy a Mälzelék élete, vagyona sem volt biztonságban, mert Leonhardt „udvari kamarai zenegépész” volt, ez pedig egyet jelentett a közügy elárulásával.

Óriási néptömeg járta be a belvárost, a legfurcsábban fegyverkezett és felruházott alakok éltették a szabadságot, verték be az ablakokat. Mälzelék háza és üzlete előtt megállott a felizgatott néptömeg és talán tragédia lett volna a folytatása a dolognak, ha véletlenül nem szegődik hozzá – a komédia. A Mälzelék ablakain már kezdenek bemászni a forradalmárok, a mikor az egyik szoba ajtaja kinyilik és egy császári katona hatalmas alakja jelen meg és rettenetes erővel fujja a riadót.

A trombitás ekkor az ablakhoz ér és onnan fujja a félemlitő riadójelt. És mi történt? Az ezrekre menő nép fejvesztve furtásnak eredt, abban a hiszemben, hogy most futó lépésben jönnek a katonák. Olvasóinknak pedig bemutatjuk a bátor trombitást hiányos ruházatban. A trombitás egy mesés szerkezetű automata volt, a melyik a fejét forgatta, karját emelte, egy trombitán minden akkori katonai trombitajelet fujt, sőt megfelelő katonás ruházatba bujtatva az arczát is felduzzasztotta a látszólagos erőlködéstől.

Az érdekes automata ma is megvan és a müncheni német muzeumban látható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98