Dtum
Login with Facebookk
1909 | November

Az önálló bank hivei Makón

Rég nem szaladt olyan hosszu, zsufolt különvonat a Máv. orsovai sínpárján, mint a mult hét vasárnapjának délelőttjén. Egy sereg országgyülési képviselő, ujságiró és egyéb érdeklődő párthiv csatlakozott a képviselőház elnökéhez, a ki választókerületébe, Makó városába utazott, hogy megtartsa rég halogatott beszámoló beszédét.

Meg kell állapitanunk, hogy a kiséret impozáns tömeggé növekvése valóságos győzelmi mámorba ejtette a függetlenségi párt „bankos” csoportját, mely a makói kirándulás reményt felülmuló sikerét annak bizonyságául fogta fel, hogy a párt többsége az önálló bank 1911-ben való felállitásának tántorithatatlan hive.

Fokozta ezt a lelkes hangulatot a különböző nagyobb állomásokon csatlakozó pártküldöttségek üdvözlése. Az elnök különvonatához Szegeden még három Pullmann-kocsit kapcsoltak, hogy a szegedi, szabadkai s más szomszédos városbeli függetlenségi pártképviseletek is elhelyezhetők legyenek.

A délután két órakor berobogó vonatot több ezer főre menő ünneplő közönség várta, fogadta. Nagy éljenzés közt válaszolt Nagy Károly pártelnök üdvözlő szavaira Justh Gyula, a kit e közben a fehérruhás leánykák hagyományos csapata valóságos fehér virágesővel árasztott el.

A beszámolónak – mint egyik képünkön látható – igen nagy hallgatósága volt, mely Justh beszámolóját s utána Holló Lajos tüzes beszédét hálás tetszéssel gyakorta szakitotta félbe. A magyar politikai világban érthető feltünést keltett a bankcsoport makói kirándulásának sikere, a mely még nagyobb elszántságra tüzelte az önálló bank hiveit.

E heti számunkban megjelenő fényképfelvételek hiven tükrözik vissza Justh Gyula makói beszámolójának minden fontosabb mozzanatát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A lelkes makói tömeg Justh Gyula bevonulása a makói pályaudvarról Justh Gyula beszédet mond a szónoki emelvényen Érkezés a szegedi állomásra
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98