Dtum
Login with Facebookk
1909 | November

A Rákóczi-síremlék

Másodszor maradt immár eredménytelen a Rákóczi Ferencz síremlékére hirdetett pályázat, de a pályázatnak ebből az ismételt meddőségéből igazságtalanság volna arra következtetni, mintha művészeink talán kedv és ihlet nélkül dolgoztak volna. Nem szabad ugyanis elfelednünk, hogy szobrászainknak szigorúan a pályázati feltételek keretei között kellett mozogniok, a feltételek pedig igazán súlyosak voltak.

 

Ez a szigorúság azonban ezúttal nagyon is indokolt. Első sorban Magyarország egyik legnagyobb történelmi alakjának emlékművéről, másodszor hazánk legszebb műemlékéről; a kassai székesegyházról van szó. A fejedelem hamvai ugyanis tudvalevőleg a kassai templomban nyugszanak, a vallás- és közoktatásügyi miniszterium tehát – alapos helyszini szemle után úgy határozott, hogy az emlékmű helye a templom éjszaki kapuja felett lévő falterület legyen. Kikötötte azonkívül, hogy a síremlék a Rákóczi-kor stilusában mérten barokk legyen s az emlékmű elhelyezése az éjszaki kapunál legyen.


E feltételek súlyos feladat elé állították művészeinket. A korai franczia góthikájú templom stilusához minden külön felvétel nélkül is nehéz a barokkot hozzá hangolni, de egy falterületet e mellett még úgy megoldani, hogy a művészi kiképzés arra nyomást ne gyakoroljon s a kapun át folyó közlekedés a siremlék hangulatát ne zavarja – plasztikailag is, építészetileg is egyaránt bonyodalmas.

 

Annál szebb fényt vet a magyar szobrászat magas szinvonalára, hogy a pályabiróság – ha a kivitelre a terveket alkalmasaknak nem itélte is – négy pályaművet is dijjal tüntetett ki, erkölcsileg, anyagilag egyaránt megjutalmazni kivánván a művészeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98